Informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, forteller at uvettig kjøring med sommerdekk kan minske erstatningsbeløpet betraktelig. Foto: Gjensidige

AGDER: De siste ukene har vi sett flere eksempler på utforkjøringer som følge av glatte veier på Sørlandet. Forsikringsselskapene anmoder alle om å skifte dekk.

Avkortet med 30 000 kr

– Erstatningsbeløpet kan bli avkortet som følge av uvettig kjøring med sommerdekk, forteller informasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad. De har 50 — 100 saker hvert år der dårlige dekk har ført til avkorting. I enkelte tilfeller har det gjeldt hele beløpet.

Rysstad trekker fram flere eksempler på sommerdekk og meget glatte veier i fjor. En fører fikk beløpet avkortet med 30 000 kroner etter å ha kjørt i 30 km/t inn i en skarp sving.

En annen skled inn i to parkerte biler etter å ha mistet kontroll på bilen og gikk glipp av 25 000 kroner.

– Vi gjør ikke dette for å spare penger. Poenget er å forebygge skader. Det har konsekvenser å ikke være aktsom, forteller Rysstad.

Mange skader

Bilistene på Sør- og Vestlandet kommer dårlig ut i dekkstatistikkene. Fra november 2012 til april 2013 registrerte If skadeforsikring at 700 skader som følge av sommerdekkbruk på vinterføre her.

– Det er cirka 15 prosent av personbilskadene totalt. I overgangsukene fra høst til vinter de denne prosentandelen langt høyere, forteller kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.