IfølgeTV2skal lokalpolitikeren Mikkel Dobloug fra Venstre i Oppland ha politianmeldt barne— og likestillingsminster Audun Lysbakken til Økokrim for korrupsjon, skriver aftenposten.no.

Dobloug sitter i kommunestyret i Nord-Fron.

- Dersom en vanlig person hadde blitt anklaget for korrupsjon så er det ikke nok å legge seg flat, slik Lysbakken har gjort. Det må være likhet for loven, sier Dobloug til tv2.no.

— Når Transparency International kaller dette for politisk korrupsjon, så mener jeg det er rett at dette også etterforskes av politiet, selv om vi ikke har et lovverk om politisk korrupsjon, sier Dobloug til TV2. Audun Lysbakken sier via sine rådgivere i Barne- likestilling og inkluderingsdepartementet at han ikke ønsker å kommentere anmeldelsen.

- Gjort som privatperson

Generalsekretær i Venstre, Terje Breivik, understreker at dette ikke har noe med partiet å gjøre: — Dette har Mikkel Dobloug gjort som privatperson, det har ikke noe med partiet å gjøre.

— Siden han er en aktiv lokalpolitiker for Venstre, så kan en lett forveksle hans rolle?

— Jeg vil ikke spekulere i hans motiv for dette, men han har gjort det som privatperson, sier Breivik.

Politisk korrupsjon

Det var generalsekretær Guro Slettemark i organisasjonen Transparency International Norge som for to uker siden omtalte den såkalte selvforsvarssaken som politisk korrupsjon.

– Dette er politisk korrupsjon. Hele denne prosessen burde ha vært åpen. Jeg har inntrykk av at Lysbakken har tatt selvkritikk, men det endrer ikke sakens karakter. Det er viktig at han har lagt seg flat, men spørsmålet er hvilke grep han tar videre, sier Guro Slettemark ifølge NTB.

Har beklaget

25. januar i år skrev Dagbladet at Lysbakken hadde gitt 500.000 kroner til selvforsvarskurs i skolen, hvor 154.000 kroner gikk til Jenteforsvaret, et underbruk av Sosialistisk Ungdom.

Lysbakken har i to omganger måtte gjøre rede for pengebruken overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I sist runde ble det klart at embetsverket i hans eget departement ikke anbefalte en pengetildeling til SU. Lysbakkens statssekretær, Kirsti Bergstø, overprøvde dette, og underbruket av SU fikk likevel pengene.

Lysbakken har beklaget det hele, og erkjent at tildelingen burde vært offentliggjort, samtidig varslet at han ønsker en gjennomgang av tilskuddsordningen i eget departement.

Saken ruller opp like før han skal overta vervet etter SV-leder Kristin Halvorsen, og noen røster som har kommet til, har ment at dette vil svekke ham som leder. SVs valgkomité står likevel fast ved valget Lysbakken som neste leder av SV.