Det er forskjell på holdninger og adferd når det gjelder foreldres alkoholbruk foran barn. Det viser den store norske forbrukerundersøkelsen til Ipos MMI, skriver Aftenposten.no.

Over 6000 nordmenn har svart på når man bør la være å drikke, og et stort flertall mener man ikke bør drikke med barn til stede.

Samtidig svarer over 50 prosent at de drikker hver dag gjennom hele sommerferien med barn til stede. Flertallet svarer at de drikker 1-2 enheter (f.eks. et glass vin) sammen med barna, 10 prosent svarer at de drikker mer enn tre enheter sammen med barna hver dag.

— I dagens samfunn er det et stort fokus på foreldrerollen, men det kan se ut som at foreldrene i vår generasjon holder på drikkevanene de hadde før de fikk barn, sier daglig leder av alkovettorganisasjonen Av og Til, Kari Randen.

I undersøkelsen har de spurte svart på hvor mye de drikker med barn til stede i forskjellige anledninger, blant annet til jul, i sommerferien og på sydenferie.

Omtrent like mange som drikker i juleferien, drikker sammen med barna i sommerferien, 50 prosent. Over 60 prosent oppgir at de drikker med barn til stede på sydenferie.

Fører til utrygghet

Randen mener foreldres drikking byr på store utfordringer for mange barn.

— Barn liker at foreldre er som de pleier å være, og merker endringer i oppførsel. En slik adferdsendring kan føre til utrygghet, særlig dersom man er på ferietur i ukjente omgivelser. Derfor kan det være en god idé for de voksne å diskutere seg frem til noen kjøreregler for alkoholbruk før man drar på ferie, sier hun.

Randen sier det er en myte at nordmenn nå har fått mer kontinentale drikkevaner og holder seg til 1-2 glass når de først skal ha alkohol.

— Vi drikker oftere, men vi drikker også mer når vi først drikker. Det er veldig få som bare tar ett glass vin til maten og stopper med det, sier hun.

Psykolog og rusforsker Hilde Pape mener det ikke kan tas for gitt at det er uheldig for barn å se foreldre eller andre voksne drikke, så lenge det ikke er snakk om høyt og ukontrollert inntak av alkohol.

— Jeg kjenner ikke til noen studier som viser at barn er spesielt sensitive for hvordan de voksnes væremåte eventuelt endrer seg som følge av et lavt alkoholinntak. At de blir utrygge av små endringer i stemningsleie, stiller jeg meg spørrende til og mener at påstanden mangler dokumentasjon, sier Pape.

Hvis foreldre drikker med måte og oppfører seg omtrent som de pleier, er det neppe forbundet med problemer og belastninger for barn, ifølge Pape.

- Kan bli redde

— Hvis man drikker mye og ofte, så er det annerledes. Det er klart barn kan bli redde hvis de opplever fulle voksne som oppfører seg truende og aggressivt. Fyll er dessuten uforenlig med god omsorg.

Rusforskeren stiller seg også spørrende til undersøkelsen og hvor representativ den er. Spørsmålene som er besvart, er heller ikke entydige.

— Her er det helt opp til dem som svarer, å definere hva som er barn og ungdom. Dermed er det mulig at personer på 20 år svarer at de har drukket i nærvær av «barn» på 17. ## Drikker aldri med barna til stede

— Da jeg fikk det første barnet, bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle drikke foran barna. Det har vært en god avgjørelse, jeg har ikke angret, sier Jannecke Weeden.

Hun og mannen Lasse Weeden har to gutter på 4 og 9 år.

De lar alkoholen stå på julaften, i ferien og i alle anledninger hvor barna er til stede. -?Men når de har lagt seg, eller vi er alene, så kan vi selvsagt ta et glass, sier Weeden.

Likte ikke fulle voksne

Hun sier hun bestemte seg for en totalavholdslinje foran barna fordi hun husker at hun som barn ikke likte fulle voksne.

— Jeg likte ikke den forandringen som jeg så at alkoholen førte til hos de voksne, sier Weeden.

Alkoholfri ferie

Hun driver nettstedet reismedbarn.no, og der oppfordrer de foreldre til å ta med barna på barnevennlige ferier uten alkohol.

— Jeg ønsker ikke å moralisere, men tror det er fint for barn å slippe utryggheten det kan føre med seg. Samtidig tror jeg det er viktig å snakke med barna om alkohol, slik at det ikke kommer helt uforberedt på dem når de blir større.

Weeden forteller at de ikke unngår å dra til venner med barna selv om det er alkohol der.

— Jeg gjør det bare så enkelt at da drikker ikke jeg. En gang spurte sønnen min meg om hva det var i de grønne flaskene som gjorde at jentene ler så høyt. Da fikk vi en god anledning til å forklare litt, sier tobarnsmoren.

- Sunt å lære barna moderasjon

— Jeg kan ta et par glass vin til maten foran barna og tror ikke de har vondt å se at foreldrene drikker i små mengder, sier Lise Lysfjord Pettersen.

Hun og mannen Arne Egil Pettersen har barn på 9, 6 og 3 år, og sier at de to største er nysgjerrig på alkohol.

— Det synes jeg er fint for da får vi muligheten til å lære dem om det. Jeg tror det er sunt for barna å lære moderasjon av foreldrene, sier Lysfjord Pettersen.

Ikke i barneselskaper

Hun forteller at de har som hovedregel at de ikke skal drikke noe særlig når barna er sammen med dem, og vanligvis venter de til etter barnas leggetid.

De velger ikke å servere alkohol til voksne hvis det er barneselskap eller selskap med mange barn til stede, men har ellers ikke totalforbud.

— En sommergrilling hvor noen ønsker en kald øl, er vi komfortable med. Mitt inntrykk er at mange er veldig mye mer liberale på dette enn vi er. Folk inviterer jo foreldrene til champagne i barneselskap, sier Lysfjord Pettersen.

Drikker ikke mye

Hun sier hun er svært bevisst på at hun aldri skal drikke så mye at hun blir tydelig beruset foran barna.

— Jeg vet at mange sier at barn merker forskjell fortere enn man tror, og det er jeg opptatt av. Så jeg tar aldri mer enn at jeg vet at jeg er hundre prosent til stede.