PÅ KJEVIK: Slik står flyet onsdag kveld. Foto: Kjetil Nygaard

KRISTIANSAND: Ifølge flere nettsider, blant annet en side om Bill Gates' eiendeler, er Gates eier av et Bombardier BD-700-fly med registreringsnummer N887WM.

Dette flyet står nå parkert på Kjevik, og har stått der siden minst klokka 14.00 onsdag ettermiddag. Flyet kom fra Gardermoen.

Flere skuelystne har vært bortom ved flyet på Kjevik i ettermiddag for å forevige farkosten.

935 KM/T: Flyet skal ha en toppfart på 935 kilometer i timen. Foto: Kjetil Nygaard

På vei til Ålesund

Etter det Fædrelandsvennen erfarer skal Gates fly videre til Ålesund i ettermiddag.

— Det stemmer at vi har et privatfly fra Kristiansand som er ventet inn i ettermiddag. Jeg har ikke fått noen beskjeder om hva slags fly det er eller hvem som er ombord, forteller lufthavnsjef Tor Hånde ved Ålesund lufthavn Vigra til Fædrelandsvennen.

Har du tips i saken? Kontakt oss på telefon/sms 03811 eller send epost til tips@fvn.no!

- Vet ikke hvem det tilhører

— Kjevik har besøk av et forholdsvis stort privatfly i dag. Men vi har ofte besøk av denne typen fly i sommer, sier lufthavnssjef Thomas Langeland til Fædrelandsvennen onsdag kveld.

— Jeg vet ikke hvem det tilhører, tilføyer Langeland.

Det er registrert på Bill Gates?

— Åja, sier Langeland, og legger til at han ikke kunne ha opplyst hvem som eide flyet hvis han hadde visst det.

Ifølge lufthavnssjefen er det lite sannsynlig at flyet kommer til å forlate Kjevik onsdag kveld. Mellom klokka 23 og 06 er tårnet ubemannet, og dermed kan ingen fly lande eller ta av.

Kronprinsfamilien på Dvergsøya

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ferierer for tiden på sitt feriested på Dvergsøya i Kristiansand. Der har det vært observert hektisk aktivitet i dag, med flere politibåter og pynting av uteområdene. Dette kan ha sammenheng med at flyet til en av verdens rikeste personer, Bill Gates, i dag landet på Kjevik.

Kronprinsparet og mannen som tidligere var verdens rikeste samarbeider i den globale vaksinealliansen GAVI. Gates er en sterk forkjemper for vaksinering av verdens barn og en viktig støttespiller for GAVI. I vinter roste kronprins Haakon Bill Gates for arbeidet han gjør for verdens helsen. Da hadde Gates og ektefellen Melindas stiftelse gitt nye 750 millioner dollar (cirka 4,5 milliarder kroner) til Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malarias arbeid med å spre vaksiner til fattige, særlig barn.

KRONPRINSPARETS FERIESTED: Kronprinsparet har feriested på Dvergsøya i Kristiansand.

I 2009 hadde Gates-ekteparet audiens på Slottet der de ble mottatt av kronprinsparet. GAVIs styreleder er den norske KrF-politikeren Dagfinn Høybråten.

Slottet vil ikke si noe om hva kronprinsparet gjør i ferien.

— Hva kongefamilien gjør i ferien er en privatsak, sier informasjonssjef Svein Gjeruldsen ved Slottet til Fædrelandsvennen.

935 km/t

Amerikanske Bill Gates er i dag styreleder i det store programvareselskapet Microsoft. Han var tidligere med på å grunnlegge selskapet. Gates var i mange år regnet som verdens rikeste mann.

Administrerende direktør i Microsoft Norge, Hege Skryseth, sier hun ikke vet noe om Bill Gates er i landet eller ikke.

Ifølge superyachtfan.com er privatflyet designet for å fly lange distanser på kort tid, og kan fly mellom kontinenter. Det skal ha en toppfart på 935 kilometer i timen.