Kvinnen hevdet først at hun var blitt voldtatt av en haiker utenfor Meland kirke i Nordhordland mens det pågikk en begravelse i kirken. Saken vakte stor oppmerksomhet. Hun ga en detaljert beskrivelse av den påståtte voldtektsmannen og det som hadde skjedd.

Politiets etterforskning fant ikke støtte for anmeldelsen, og i desember 2011 ble hun siktet for falsk forklaring. Hun valgte da å endre forklaringen, og hevdet at en bonde hun hadde arbeidet for hadde voldtatt henne.

I stedet for en voldtektssak mot mannen, reiste påtalemyndigheten sak mot kvinnen for falske anklager, og hun ble dømt i tingretten. Nå har lagmannsretten fastholdt den strenge dommen. Hun er også dømt til å betale 64.500 kroner til mannen som var anklaget.

Statsadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland, som var aktor i saken, sier i en kommentar at saken kunne fått mer alvorlige følger for bonden dersom det ikke var for politiets grundige etterforskning i saken.

— Falske anklager om voldtekt kan også bidra til å svekke vernet for de kvinner som reelt har vært utsatt for slike overgrep ved at det bidrar til at voldtektsofrenes troverdighet svekkes generelt. Det blir vanskeligere å bli trodd for de kvinner som virkelig har blitt utsatt for voldtekt, sier Christoffersen. (©NTB)