OSLO: 20 av verdens land henrettet dødsdømte fanger i fjor. Det er en nedgang på en tredel de siste ti årene, skriver den internasjonale menneskerettsorganisasjonen i sin rapport om dødsdommer og henrettelser i 2011. — Det er svært gledelig å registrere at flesteparten av landene i verden har gått bort fra dødsstraffen, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

— Vårt budskap til det lille mindretall som fremdeles praktiserer dødsstraffen, er derfor at de er i fullstendig utakt med resten av verden, og at de nå må forstå at de mister all troverdighet hvis ikke de avskaffer denne grusomme, umenneskelige og fornedrende straffemetoden, sier han.

Ved slutten av året var det om lag 18.750 dødsdømte i verden, og minst 676 ble henrettet, ifølge Amnestys 2011-rapport. Henrettelsesmetodene som ble brukt, var halshogging, hengning, giftsprøyte og skyting.

En økning i det samlede antallet kjente henrettelser fra 527 i 2010 skyldes først og fremst flere henrettelser i Midtøsten. Det er registrert 50 prosent flere henrettelser på ett år i denne regionen.