OSLO: Peder Jensen (36), også kjent som bloggeren Fjordman, skal belyse om Behring Breiviks meninger er vanlige i andre miljøer, ifølge Aftenposten.

– Vi kaller inn vitner fra et ekstremistisk miljø og høyreekstreme miljøer, for det er ikke sikkert de sakkyndige har så mye kunnskap om disse miljøene. Vi ønsker å belyse om enkelte miljøer kan være av samme oppfatning som Behring Breivik. Det kan ha betydning for tilregnelighetsspørsmålet, sier forsvarer Geir Lippestad.

Fjordman er omtalt som et forbilde flere steder i Breiviks såkalte manifest. I en e-post til Aftenposten skriver han at han kan vitne dersom retten ber ham om det, men at han vil forholde seg til en formell innkallelse og ikke hva som sies i pressen.

"De praktiske detaljene må retten i så tilfelle bli enig med mine advokater hos Staff i Oslo om", skriver han.

Mullah Krekar

Totalt inneholder vitnelisten mellom 30 og 40 navn, de fleste eksperter innenfor medisin og helse. Det er også hentet inn fagkyndige vitner fra andre miljøer, og Lippestad bekrefter det Aftenposten tidligere har skrevet: at mullah Krekar er blant vitnene som kalles inn.

Krekars advokat Harald Stabell sier til NRK at han ikke forstår hvordan Krekar kan belyse saken.

Hovedmålet er ifølge Lippestad å føre vitner som kan påvise at Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig. Helsepersonellet på listen vil derfor være folk som ikke er enig i den første sakkyndigrapporten, som konkluderte med at Behring Breivik er utilregnelig og derfor ikke kan idømmes vanlig fengselsstraff.

Flere timers samtaler

Forsvarerne ble enige med Behring Breivik om vitnelisten etter flere timers samtaler på Ila fengsel i går ettermiddag.

— Det har vært et møysommelig og langt arbeid, men nå er vi ferdige med en bevisoppgave som alle kan stille seg bak, sier Lippestad.

Han forteller at Behring Breivik har fått noen av sine ønsker oppfylt, men langt fra alle.

— Vitnene som står på listen er rettslig relevante, sier Lippestad, som bekrefter at det er noen kjente navn på listen. Han avviser samtidig at Jens Stoltenberg, Knut Storberget og Eskil Pedersen er oppført.

Bistandsadvokatenes liste

I går ble det også kjent hvem ofrenes bistandsadvokater vil innkalle som vitner. De ønsker at en av de etterlatte i saken skal vitne, samt en av de uskadede ungdommene fra Utøya. De ønsker også de to sakkyndige som er oppnevnt for å vurdere de psykiske skadevirkningene for de overlevende og etterlatte i saken, psykiater Are Holen og psykolog Dagfinn Winje, som vitner.

Bistandsadvokatene ønsker i tillegg professor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo (UiO), ekspert på totalitære ideologier, Terje Emberland ved Holocaust-senteret, ekspert på høyreradikalisme, nazisme og totalitære ideologier, samt professor Tore Bjørgo ved Politihøyskolen, ekspert på høyreradikalisme og terrorisme.