OSLO/SØGNE: — Dette er en dom som alle kommuner må merke seg. Høyesterettsdommen mot Kristiansand i fjor skapte ringvirkninger, og nå kommer det en ny erstatningsdom som viser at dersom skolene forsømmer seg, så kan de risikere å måtte betale ut erstatning, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Fædrelandsvennen.

— Dommen viser at dette er skolenes og kommunenes ansvar. Det er en viktig dom utover disse to enkeltsakene.

Dommen er hard mot skoleledelsen, og sier den burde ha visst at mobbingen var mer omfattende enn det som tilsynelatende var kjent. Det er ifølge retten vist uaktsomhet ved at det ikke ble satt i gang konkrete tiltak mot mobberne.

Overfor Fædrelandsvennen krever Robert Lilands advokat, Arvid Kjærvik, at skolevesenet nå tar hardere grep mot mobberne og deres foresatte.

Liv Landaas, oppvekstsjef i Søgne, mener skolen har for få virkemidler i opplæringsloven til å være hardere mot mobberne, og at tiltakene ikke garanterer ønsket effekt.

- Allerede et nederlag

— Hva kan skolene egentlig gjøre for å forhindre slike saker, Halvorsen?

— Vi ønsker at dommen skal virke forebyggende, og bidra til at skolene er oppmerksomme og har gode rutiner for å forhindre mobbing på et tidlig stadium. Når mobbesaker utvikler seg så langt som i dette tilfellet, så er det allerede et nederlag, og det har gått for langt. Det må jobbes systematisk med godt læringsmiljø, og det handler om å varsle tidlig og sette i gang gode tiltak opp mot mobber og foreldre.Halvorsen sier at det er mange gode skoler som lykkes godt i kampen mot mobbing, og de alle har gode systemer i bunn.

— Skolene har mange gode virkemidler før det blir aktuelt med utvisning eller flytting. Man kan kalle inn foreldre og sørge for tiltak om hvordan elevene skal forholde seg til hverandre på et tidlig tidspunkt, sier hun.

— Man må være observante, og jeg godtar ikke som en unnskyldning at mobbingen har kommet for langt.

Halvorsen sier at regjeringen har to lovendringer på trappene. Disse skal snart legges fram for Stortinget.

— Det ene er delt bevisbyrde, og det andre er å utvide foreldelsesfristen. Det vil styrke mobbeofrenes rettigheter, sier hun.

Ikke bestemt seg

Liv Landaas sier at kommuneledelsen ennå ikke har tatt en avgjørelse på om dommen skal ankes.

— Nå er det vinterferie, så vi skal ha et møte i neste uke hvor vi skal drøfte veien videre. Jeg har mange tanker om dommen, men jeg vil ikke uttale meg noe mer om den før vi har hatt det møtet, sier hun til Fædrelandsvennen.