Medfødte høyt hemoglobinnivået gir ikke noe fortrinn, sier professor Anders Waage ved NTNU. Foto: Adresseavisen
Idrettslege Thor-Øistein Endsjø mener blodverdien har lite å si for fysisk yteevne, så lenge man ikke har tatt EPO eller fått tilført ekstra blod. Foto: Scanpix
Grete Waitz (t.v.) og Ingrid Kristiansen var med å løfte norsk kvinneidrett opp på et høyt internasjonalt nivå da de herjet i maratonsirkuset for 20-30 år siden. Dette bildet er tatt i 1994. Foto: Scanpix

Man hører stadigvekk om idrettsutøvere som blir mistenkt for doping på grunn av unormalt høyeblodverdier. Men hva betyr egentlig det å ha høye eller lave blodverdier, ellerhemoglobinverdier, for ”mannen i gata”? Er de med naturlig høye blodverdier istand til å yte bedre og mer i fysisk aktivitet enn de med lave blodverdier?

Testet under OL

— Personer somdeltar i utholdenhetsidretter på høyt nivå har vidt forskjellige Hb-verdier ogi gjennomsnitt er de helt like med de som ikke driver idrett. Dette ble blantannet undersøkt på 200 deltagere i OL for noen år siden. Kroppen tilpasser segsitt hemoglobinnivå. Hvis det medfødte hemoglobinnivået er høyt, gir dettefaktisk ikke noe fortrinn, sier Anders Waage, professor 11 ved Institutt forkreftforskning og molekylær medisin ved NTNU.

Waage får støtte av idrettslege Thor-Øistein Endsjø. Han var inntil for fåår tilbake lege for både friidrettsforbundet, skøyteforbundet ogskiskytterforbundet. I dag er han på frivillig basis lege for noen ungeutøvere.

— Hvis man er frisk og har nok jern i kroppen, så spiller ikke verdiene noenrolle. De som har lave hemoglobiner kompenserer dette ved at muskulaturenutnytter det oksygenet som kommer på en bedre måte enn de med høye verdier.Viskositeten i blodet, altså seigheten i blodet, er mindre enn de som har høyeverdier. Dermed flyter blodet lettere rundt i blodårene i kroppen, sier Endsjø.

Han mener likevel at det kan være noen unntak.

— Sett at du er en av ganske få som går rundt med hemoglobin på over 16,5,så kan man tenke seg at du har en noe bedre oksygentransport enn folk flest.Men det er uhyre sjelden at jeg ser friske personer med verdier over 17, sierEndsjø.

Bloddoping

Det som man derimot vet med sikkerhet vil gi stor effekt på fysisk yteevne,er hvis en person – på kunstig vis - øker hemoglobinverdien fra sitt naturligmedfødte nivå. Dette kan gjøres enten ved å innta hormonet EPO eller vedå tilføre ekstra blod – såkalt bloddoping.

— Det er økningen ut over det normale som gir gevinsten med forøketoksygentransport. Øker hemoglobinet fra f.eks. 14,5 til 16,5, så vil dette gien gevinst på mer enn 10 prosent i kondisjonoskrevende idretter, sier Endsjø.

- Er det mulig å få opp hemoglobinverdiene på naturlig vis, uten å tytil doping?

— Nei. Noen ligger lavt, selv om de har gode jernlagere, er friske og spisernormalt. De kan ikke gjøre noe for å få verdiene opp på normalt vis, sierEndsjø.

Høydeoppholdingen varig effekt

Høydetrening har av mange idrettsutøvere blitt brukt som for å få oppblodverdiene. Endsjø mener at forskning de siste ti årene viser at høydeoppholdikke gjør at man får høyere hemoglobin på lengre sikt.

— Forskningen viser at man kan få en liten stigning i hemoglobin, men den erhelt marginal, og vil falle til normal verdi i løpet av to-tre døgn. Man vetogså at man sjelden driver høydetrening på mer enn 1500-1700 meter over havet,og forskningen har vist at man må være en måned på 2500-3000 meter for å fåhøye verdier som 17-17,5, sier Endsjø.

Han viser til blodverdimålinger av Ingrid Kristiansen og Grete Waitz da deherjet i maratonsirkuset for tyve-tredve år siden.

— Grete hadde aldri verdier over 12,5, mens Ingrid lå noe høyere. Vi sjekketverdiene deres regelmessig, men de lot seg ikke påvirke av om de var i høydeneller lavlandet, sier Endsjø.

Endsjø støttes av Waage. Han mener imidlertid at effekten av høydeoppholdkan være noe mer varig.

— Når du kommer ned i lavere høyder, vil kroppen tilpasse seg oghemoglobinet vil gå tilbake til vanlig nivå. Men om man oppholder seg i høydeni lengre perioder, så kan det ta noen uker før man når vanlig hemoglobinnivå,mener Waage.

Blodverdierbestemt av arv

Hvilken blodverdi man har, er bestemt av arv. Ved Blodbanken i Bergenopplyser de at 95 prosent av friske menn har blodverdier mellom 12,5 og 17,5g/dl, mens tilsvarende verdier for kvinner er mellom 11,5 og 16. Dissenormalverdiskalaene varierer noe, avhengig av hvem du spør.

Alle har sin individuelle blodverdi som de stort sett ligger på hele livet.Den vil imidlertid variere noe ut fra f.eks. væskeinntak før man testes (høytvæskeinntak gir lavere verdi), om prøven tas etter fysisk aktivitet (gir høyereverdi) eller om prøven tas i finger i stedet for vene (gir høyere verdi).

— Kvinner har i snitt 13,5 i hemoglobinverdi, men det kan være like normaltmed 14,5 og 12,5. Hos menn er snittverdien på 14,5, men det er like naturlig åha verdier på 15,5 og 13,5, sier Endsjø.

Naturlighøye blodverdier

Men noen ganske få ligger naturlig høyt eller naturlig lavt i blodverdi,uten noe form for blodmanipulasjon.

— To prosent av friske har verdier over øvre normalgrense, mens to og enhalv prosent ligger under nedre normalgrense, sier Tor Hervig, professor vedBlodbanken i Bergen.

- Hvor høye må blodverdiene være for at det blir farlig?

— Stort sett sier vi at det begynner å bli farlig fra 17 og oppover. Da måman være flink til å drikke mye og holde seg i ro. Utsetter man seg forlangvarig fysisk aktivitet, så kan det bli blodpropper ut av det. Men jeg harsett tusenvis av unge mennesker, og det er ganske få prosent som er over 17 sålenge de spiser og drikker normalt, og prøvene tas etter fysisk aktivitet, sierEndsjø.

Det er flere som sliter i motsatt ende av spekteret. På Blodbanken i Bergenmå de avvise hver fjerde, unge kvinne på grunn av for lave blodverdier.

— 25 prosent av unge kvinner som melder seg til oss, blir avvist på grunn avfor lavt hemoglobin eller jernmangel. Det er veldig sjelden vi avviser folk pågrunn av for høy hemoglobin, sier professor Tor Hervig.