OSLO: — Jeg hatt skadeproblemer gjennom hele karrieren, sier Andreas Thorkildsen, vel vitende om at ikke akkurat dét har stått i veien for strålende prestasjoner.

For i perioden etter at han vant OL-gull i 2004 og et godt stykke ut i 2011-sesongen, var han en vinnermaskin av de sjeldne. Fem gull rasket han med seg i EM, VM og OL, og selv om det også ble et par sølv innimellom (i VM i 2005 og 2007), var det først da han «bare» ble nummer to i VM i Sør-Korea i 2011 at nedturen startet.

Siden har han ikke vunnet en eneste seier, verken nasjonalt eller internasjonalt. Den siste kom under NM i Byrkjelo 14. august 2011 – det vil si for 647 dager siden. Hans siste seier internasjonalt kom i et Diamond League-stevne i Stockholm 29. juli samme år – eller for 663 dager siden.

- Problemfritt i Lausanne i 2011

Og fjoråret ble en gedigen nedtur med 4. plass i EM og 6. plass i OL. Andreplassen i Ostrava 25. mai, da han kastet årsbeste med 84,72 meter, ble hans beste plassering. Mye kan tilskrives store skadeproblemer.

– Andreas har gått en veldig lang stund uten problemfrie konkurranser, der han ikke har hatt mulighet til å jobbe seg inn igjen, sier trener Åsmund Martinsen.

– Når hadde han sist en problemfri konkurranse?

– Da tror jeg vi må helt tilbake til like før NM i 2011 da han kastet 88 meter i Lausanne, sier Martinsen.

Foran denne sesongen er han kvitt strekkskaden, og har fått kastet akkurat så mye som ønsket. Og selv om sesongåpningen i Doha endte på moderate 81,55 meter, var det likevel en bekreftelse på at han var på riktig vei. Derfor satte han en støkk i mange da han valgte å stå over lørdagens Diamond League-stevne i Shanghai etter å ha fått føling med krampe i lysken.

- Egentlig ikke skade

— Det er ikke noe alvorlig. Jeg regner med å kunne kaste på trening fredag, og konkurrere i Tyskland som planlagt om halvannen uke, sa Thorkildsen på tirsdagens pressetreff på Olympiatoppen.

Åsmund Martinsen vil ikke en gang kalle det en skade.

— Det er mer en krampe. Lysken blir utsatt for store krefter når han løper sideveis, og da hender det at han kjenner det. Slike ting er litt av og på, og var også noe han hadde føling med i perioden da resultatene gikk på skinner, sier Martinsen.

— Men nå mister han kasttrening igjen, noe han led stort under i fjor?

— Forhåpentligvis kaster han på trening på fredag mens det i fjor kunne det gå måneder uten at han kunne kaste, sier Martinsen for å sette årets «skade» i perspektiv.

Sikter mot VM-medalje

Verken Thorkildsen eller Martinsen ser grunn til å endre på tidligere planer om å holde på til han blir rundt 40 år.

— Vi blir flinkere og flinkere til å håndtere de utfordringene han har hatt. Skaden han hadde i fjor, har vi for eksempel kontroll på nå. Og til tross for store skadeproblemer kom Jan Zelezny alltid tilbake, og ga seg ikke før han var 40. Og nå er Tero Pitkämäki tilbake i godt slag etter flere vanskelige år. Jeg ser ingen begrensninger for Andreas heller, sier Martinsen.

— Jeg har alltid vært motivert for å kaste i toppen, sier Thorkildsen.

— Hva er målet ditt i år?

— Forhåpentligvis stabilisere meg på 85 meter pluss, samt at jeg ønsker å ta medalje i VM, sier sørlendingen.