– Prisen går til OCW for dens omfattende arbeid mot kjemiske våpen, sa Jagland da hun kunngjorde prisen fredag formiddag.

Syria

OPCW samarbeider for tiden med FN i arbeidet med å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen.

Syria er ett av få land som ennå ikke er medlem i organisasjonen, som teller 189 medlemsland. De eneste andre ikke-medlemmene er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea og Sør-Sudan.

Syria har for øvrig sagt at de nå følger Kjemivåpenkonvensjonen (CWC) og signalisert at landet vil signere og ratifisere den. I så fall blir Syria automatisk også medlem av OPCW.

Ødelegge og beskytte

OPCW har sete i Haag i Nederland. Organisasjonen ble opprettet for å overvåke konvensjonen om kjemiske våpen, som trådte i kraft i 1997. OPCW har fire hovedarbeidsoppgaver:

Ødelegge alle eksisterende kjemiske våpen under internasjonal kontroll, overvåke kjemisk industri for å hindre at nye våpen blir produsert, bistå og beskytte medlemsland mot kjemiske trusler og fremme internasjonalt samarbeid.

Flere hundre drept

OPCW har siden midten av august vært på plass i Syria for å undersøke påstander om at det blir brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria.

Allerede i april påsto USA at slike våpen er blitt brukt, men det var først med angrepet i Ghouta 21. august at problemet havnet øverst på den internasjonale dagsorden. Flere hundre mennesker ble drept i angrepet, og OPCWs eksperter slo fast 16. september at det ble brukt saringass i angrepet.

Under trussel om angrep fra USA, gikk Syria med på å overlate sine lagre av kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet.

Tidligere våpeninspektør: Fantastisk timing

Risikoanalytiker og tidligere våpeninspektør for FN i Irak, Jørn Siljeholm, mener Nobels fredspris til arbeid mot kjemisk krigføring er på sin plass.

– Denne prisen er så velfortjent og kan bli direkte fredsskapende, så timingen er fantastisk, sier Siljeholm til NTB.

Han har tidligere arbeidet med masseødeleggelsesvåpen ved MIT i USA og jobber nå som risikoanalytiker i Norge og USA:

– Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har vært med på å fjerne 80 prosent av verdens kjemiske våpen i løpet av 16 år. Videre står de i Syria overfor en oppgave som kan spare hundretusenvis av liv. Ikke minst er dette en pris fullstendig i Alfred Nobels ånd og i henhold til hans testamente.

FN-sambandet: Fortjent anerkjennelse til OPCW

FN-sambandet mener årets fredstildeling viser at FN og deres samarbeidspartnere er helt sentrale i arbeidet mot kjemiske våpen.

Fredsprisvinner Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) samarbeider med FN blant annet i Syria:

– Mange utdefinerte FN da det så ut til å bli bombing i Syria, men så viser det seg at vi har verktøy som gjør noe med situasjonen. Verktøyet var OPCW og kjemivåpenkonvensjonen CWC, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Urfjell i FN-sambandet til NTB.

Ifølge Urfjell er det ikke bare aktualitet det siste året som gjør organisasjonen til en verdig vinner av Nobels fredspris:

– -Så å si alle land slutter seg nå til kjemivåpenkonvensjonen CWC. Dette er resultat av 20 års hardt arbeid som får fortjent anerkjennelse.