Verdien av statens egenandel i Mesta er bokført til over 1.050 millioner kroner. Statens bokførte verdier i Entra er 7,2 milliarder kroner.

— Entra og Mesta drives av virksomhet som dekkes av det private markedet. Jeg finner det absolutt ikke kontroversielt med salg av statens aksjer i de to selskapene, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten til Dagens Næringsliv.

Den rødgrønne regjeringen har fra før fått fullmakt fra Stortinget til å delprivatisere Entra, selge statens aksjer i Mesta og i SAS, samt selge eller kjøpe seg opp i fiskeoppdrettsselskapet Cermaq.

I tillegg til Entra og Mesta, ligger det dessuten an til at staten vil kvitte seg med alle aksjene i SAS og Cermaq, og den nye regjeringen vil selge seg ned i Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen og Yara, skriver Finansavisen.

Statoil-kutt

Å redusere eierandelen i Statoil fra 67 til 51 prosent vil gi staten 68 milliarder kroner.

— Vi vil redusere eierskapet i Statoil til 51 prosent, men et slikt nedsalg vil måtte skje gradvis, og på de mest optimale tidspunktene med tanke på konjunktur og markedsforhold. Dette er ikke det vi tar fatt i ved dag én, sier Flåtten.

Han legger til at det viktigste med å selge seg ned, er å fremme privat eierskap og stimulere norsk kapital til å eie mer av de norske statsselskapene. Han mener flere private eiere vil bidra til mer transparent og dynamisk virksomhet.

Flåtten la under valgkampen fram en liste over hvilke selskaper Høyre mener staten skal selge.

71 selskaper

— Hva forhandlingene mellom de borgerlige partiene kommer fram til, kan jeg ikke si noe om, sier Flåtten.

Kristelig Folkeparti har ikke tatt stilling til nedsalg og varsler at dette ikke er noen stor kampsak for partiet.

Staten er den største eieren i Norge og forvalter statlig eierskap i 71 selskaper. Statens samlede verdier på Oslo Børs er 518 milliarder kroner. Disse selskapene fikk i fjor et samlet årsresultat etter skatt på 10,1 milliarder kroner. I år kommer staten til å motta 28,6 milliarder kroner i utbytte fra selskapene.