— Vi tar imot all støtte, så lenge det ikke er noen betingelser knyttet til den. Vi vil selvfølgelig også sende brev til Stein Erik Hagen.

Det sier generalsekretær Knut H. Jahr i Kristelig Folkeparti. Stein Erik Hagen sa på NRK tirsdag at ville støtte alle borgerlige partier som ba om det.

I desember ble det kjent at Hagen blar opp én million kroner for å gjøre Erna Solberg til statsminister etter valget.

Ved forrige stortingsvalg bidro Hagen med 250.000 også til Kristelig Folkeparti. Knut H. Jahr håper på støtte ved dette valget også. Også Venstre ønsker pengegaver velkommen.

- Venstre fikk i fjor 65.000 kroner i støtte, men vi håper på mer nå siden det er valgår. Og vi vil selvfølgelig spørre om Stein Erik Hagen vil bidra, sier generalsekretær Trond Enger i Venstre.

Partiet takke ja til alt bortsett fra støtte fra lobbyorganisasjoner.

- Sier nei til betingelser

Men det er Høyre som får mest fra private og næringsliv. Hittil i år har partiet fått 1,2 millioner i støtte. Blant annet 500.000 fra to av finansmannen Arne Blystads selskaper.

I 2012 var, i tillegg til Stein Erik Hagen, Christian Ringnes, Jens Ulltveit-Moe og Øystein Stray Spetalen blant de største giverne. Spetalen støttet også Fremskrittspartiet. Til sammen fikk partiet drøyt syv millioner kroner i økonomiske bidrag i 2012. — Vi sier nei til betingelser knyttet til pengestøtten, men dette er en viktig ekstrainntekt for oss. I fjor samlet vi inn mye fordi vi ville satse på opplæring av tillitemenn foran valget, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre.

- Og med de gode meningsmålingene så renner pengen inn?

— Vi merker at det er god stemning der ute og mange som ser at høstens valg kan føre til en politisk forandring. Selvfølgelig håper vi på mer penger i tiden som kommer. Men våre inntekter samsvarer ikke med det trykket vi opplever, sier Ryssdal.

Han understreker at partiet får inn mer penger på medlemskontingent og faste, mindre bidrag enn fra næringslivsstøtte.

Spetalen: - Venstreorienterte

En av dem som støtter både Høyre og Fremskrittspartiet økonomisk er finansmannen Øystein Stray Spetalen. Han har ennå ikke bestemt seg for hvor mye han vil gi i år. På mail sier han følgende om hvorfor han mener det er viktig å gi økonomisk støtte til partiene:

— I valgkampen i alle land er finansielle ressurser for enkeltpartier blitt helt avgjørende for at de skal kunne vinne frem med sitt budskap. I Norge stiller de borgerlige partiene med store handikap når valgkampen starter. LO eier 70 prosent av alle lokalavisene og i NRK og TV2 er mer enn 70 prosent av journalistene i nyhetssendingene venstreorienterte, noe som daglig kommer frem i dekning av ulike nyhetssaker, mener Spetalen.

- LO gir i tillegg et beløp til Arbeiderpartiet som er dobbelt så stort som det Høyre håper på å få inn fra sine økonomiske støttespillere. For å motvirke disse antidemokratiske ulempene har jeg i alle år valgt å støtte ulike borgelige partier, heter det videre.

— Det at representanter fra Arbeiderpartiet allerede nå kommer ut med beskyldninger at rike personer gir økonomisk støtte for å slippe unna formueskatt vitner om en skitten retorikk hvor venstresiden prøver å skremme de borgelige partiene fra å ta imot partistøtte fra personer som ønsker å demme opp for de sterke, antidemokratiske kreftene som mediemonopolet og LOs makt i Norge er, avslutter han.