KRISTIANSAND: Ingen hyggelig opplevelse når en er på ferie og helst vil at mest mulig skal gå på skinner. Derfor anbefaler bilorganisasjonene at man skal ha med seg et internasjonalt førerkort på reise i land utenfor Europa og i østeuropeiske land.

Et internasjonalt førerkort er enkelt og greit en oversettelse av ditt norske førerkort.

Internasjonalt førerkort er påkrevd i flere land

Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF

— Dersom du skal kjøre bil utenfor Europa anbefaler vi at du alltid har med deg internasjonalt førerkort, og det er også påkrevd i flere land. I Europa er det et krav i mange østeuropeiske land. Vi anbefaler også at du har dette med på reise, særlig i land i Sør-Europa, sier kommunikasjonssjefen i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Krever

Russland, Albania og Moldova krever internasjonalt førerkort. I mange land utenfor Europa er internasjonalt førerkort obligatorisk. Det gjelder f.eks. Argentina, Australia, Brasil, Chile, Colombia, Egypt, Filippinene, Gambia, India, Indonesia, Israel, Japan, Kuwait, Malaysia, Mexico, Namibia, Peru, Singapore, Sør-Afrika, Tanzania og Thailand.

NAFs kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal anbefaler bilistene å ta med internasjonalt førerkort på ferieturen. Foto: NAF

I andre land anbefales internasjonalt førerkort, eller det kreves av forsikringsselskapene eller av bilutleierne, selv om det ikke er lovpålagt. Det gjelder f.eks. Canada, Cuba, Hongkong, Kenya, Mosambik, New Zealand, Sri Lanka og USA.

Forenkler

— Men i og med at det inneholder oversettelser til flere språk, vil det forenkle en del av de situasjoner du kan komme opp i på reise. I noen land kreves dette fra bilutleiefirmaer så sjekk med ditt selskap i god tid før du reiser, sier Sagedal som opplyser at NAF utsteder internasjonale førerkort i to varianter.

Enten et 1-årig etter Genevekonvensjonen av 1949 eller et 3-årig etter Wienkonvensjonen av 1968

— Skal du til flere land kan det hende at du må ha begge varianter. Dersom du skal til et land som ikke står oppført i vår oversikt, eller du er i tvil om hva som kreves, så anbefaler vi deg å ta kontakt med landets ambassade/konsulat for en avklaring.

NAF MA og KNA utsteder internasjonale førerkort. Det koster 245 kroner å anskaffe et slikt med solid rabatt for medlemmene.