KRISTIANSAND: Søknadstallene ble publisert på UiA sine hjemmesider i dag.

Ut av dem kan man se at UiA holder seg stabilt, med 59 søkere flere enn i fjor. Antall søkere som har UiA som førstevalg gjennom Samordna opptak går for første gang på ti år marginalt ned, mens søkerne gjennom det lokale opptaket stiger.

— Tallene viser at UiA opprettholder stabilt gode søkertall. Det er spesielt gledelig å konstatere at søkningen til masterstudiene øker, sier studiedirektør Greta Hildingtil universitetets hjemmeside.

Nedgang på Gimlekollen

NLA Mediehøgskolen Gimlekollen har totalt 711 søkere på sine 169 studieplasser, men i deres oversikt kan søkerne bli talt flere ganger. Kun 58 personer har Gimlekollen som sitt førstevalg, noe som er en nedgang på 22 prosent fra i fjor.

Skolen tilbyr 70 studieplasser i journalistikk til nye studenter, men kun 37 har valgt dette emnet som sitt førstevalg. Det er en nedgang på 12 prosent fra i fjor. Også nasjonalt går antall søknader til journalistikkstudier ned. – Mediebransjen har slitt de siste årene med betydelige nedskjæringer i de store redaksjonene år etter år. Dette forklarer nok den fallende interessen for grunnutdanningen og et større behov for mastergrad for å stille sterkere i arbeidsmarkedet, sier rektor Erik Waaler ved NLA Høgskolen, som fusjonerte med Mediehøgskolen Gimlekollen i 2013, i en pressemelding.

Flere vil bli sykepleiere

Ifølge NTB er det på landsbasis ett fag som skiller seg ut i positiv retning ut ifra søkertallene. Helse— og sosialfag har fått 13 prosent flere søkere enn i fjor, og 20 prosent flere vil bli sykepleiere. 15.000 har en sykepleierutdanning som sitt førstevalg i Norge. Det er omtrent 4500 studieplasser i faget.

På Universitetet i Agder har søknader til sykepleierstudiet økt med hele 25 prosent. 331 personer har satt sykepleierutdanningen som sitt førstevalg, men det er kun 115 planlagte studieplasser ved studiet.

Få vil utdanne seg innen olje

De dårlige tidene i oljebransjen gjenspeiles i søkertallene. Ifølge Norsk teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim er det 31 søkere til de 39 plassene innen petroleum. Det er en nedgang fra 420 søkere til 53 plasser, og fra i fjor er det en halvering. NTB omtaler det som et dramatisk fall, og skriver at nesten alle søkerne får studieplass.