Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) presenterte mandag regjeringens forslag til innstramminger for flyktninger og asylsøkere.

Statsråden trakk fram tre punkter som de viktigste. Det første er å oppheve de fleste særrettighetene flyktninger har i folketrygden i dag. Regjeringen ønsker også å erstatte de to mest betydelige særrettighetene, alderspensjon og uføretrygd for folk over 67 år, med den behovsprøvde ordningen «supplerende stønad», som gir ytelser på et nivå som omtrent tilsvarer det som i dag følger av særrettighetene.

Det tredje punktet Hauglie trekker fram, er at botidskravet skjerpes fra 3 til 5 år for alderspensjon, uføretrygd, arbeidsavklaringspenger, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon og stønad til enslige forsørgere.

— Ved å fjerne særrettighetene for flyktninger blir denne gruppen likebehandlet med norske borgere som kommer tilbake fra lange utenlandsopphold, sa Hauglie, som sier vi skal ha tilstrekkelige og forsvarlige ordninger for dem som får oppholdstillatelse.

— Men det er samtidig viktig at vi ikke har velferdsordninger som er innrettet slik at flere velger å komme til Norge, sier arbeids- og sosialministeren. (©NTB)