— Med flosshatt og ordførerkjedet litt på snei har du skapt humør rundt ordførerfunksjonen. Du har fylt ordførerrollen på din måte – du er trygg og kunnskapsrik og har bidratt til å bringe byen videre. Debatt og uenighet er en viktig del av demokratiet og det har du også bidratt til å skape, sa Harald Furre (H).

Onsdag kveld ble han valgt til byens nye ordfører med klart flertall. Jørgen Kristiansen (KrF) ble varaordfører.

Annerledes

Furre mener at Arvid Grundekjøn har mye av æren for at ringveien rundt Kristiansand er blitt en av strekningene det nye veiselskapet har ansvaret for. Håpet er at det betyr en raskere utbygging av veien.

Arvid Grundekjøn har også jobbet for at det samme selskapet får sitt hovedkontor i byen.

— Samtidig har du vært en litt annerledes ordfører. Du har en ballast fra din karriere som gjør at du tør å stille spørsmål ved etablerte sannheter. Det har til tider skap debatt og noen har trukket på smilebåndet, men du har også fått mye støtte. Debatten om kunst i det nye rådhuskvartalet og møtestruktur og møteinnhold i regionale fora er et par eksempler på forfriskende debatter som du har reist.

Han viste til at Grundekjøn mente at kunst som kommunen hadde på lager kunne brukes i det nye rådhuskvartalet. Han har også klaget på tidsbruken i alle samarbeidsorganene i landsdelen. Begge deler har skapt debatt.

Opposisjonen

Harald Furre hadde også nyheter til opposisjonen i sin tale. Han mener at lederen av det største opposisjonspartiet skal få mer tid til å drive politikk. Det betyr at Mette Gundersen (AP) kan gå over i en heltidsstilling som opposisjonsleder.

— Jeg vil foreslå at lederen for det største opposisjonspartiet får anledning til å jobbe med politikk på full tid, både for å bidra til en aktiv opposisjon, men også for å jobbe inn mot nasjonale myndigheter til beste for byen, sa Furre.

Før han startet sin tale, sa Arvid Grundekjøn at de nye politikerne ville få dårligere rammevilkår enn det gamle bystyret hadde hatt. De må takle en stigende arbeidsledighet og stadig flere flyktninger.

Kommunereform

Arbeidsledighet og flyktninger blir også to av de viktigste sakene for Furre. I tillegg kommer arbeidet med å få til en storkommune i Kristiansandsregionen.

— Kristiansand skal være offensiv, raus, ydmyk, men også til tider bestemt. Målet må være å skape en ny kommune som er tilpasset dagens bo- og arbeidsmarkeder og som gir enda bedre tjenester til innbyggerne.