Mot slutten av utspørringen i Kristiansand tingrett ble det klart at tiltalte flere ganger før drapet har vært til psykiatrisk behandling på grunn av kraftig depresjon.

— Jeg har ikke sett lyst på livet, sa han.

Til behandlere har han uttalt at han har hatt fantasier om å begå drap. Blant annet har han sagt at han "tenkte på å gå inn i en kino og sprenge salen, og selge filmrettighetene for å forsørge familien".

I retten nikket han bekreftende på aktors spørsmål om han er redd for sitt eget sinne.

Erkjenner ikke staffskyld

Radioprofilen Helge Dahle fra Valle ble knivstukket fire ganger. Dahle døde av skadene på sykehus.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld for fortsettlig drap. Han hevder han handlet i nødverge, men husker svært lite av det som skjedde.

— Jeg har et forklaringsproblem overfor Helge Dahles barn. Det er jo en tragedie, sa den tiltalte.

Natt til 26. mai ble Helge Dahle (50) drept under en fest her på Sandnes i Valle. Tobarnsfaren ble knivstukket fire ganger av en 39-åring fra Grimstad. 39-åringen hevder at han handlet i nødverge. Foto: Kjartan Bjelland

Samlet til fest

Det var natt til 26. mai i fjor at en rekke feststemte mennesker hadde samlet seg på en gård på Sandnes i Valle. De skulle følge sykkelrittet Kristiansand-Hovden.

Sentralt i straffesaken står situasjonen som utviklet seg mellom tiltalte og Grimstad-milliardær Knut Axel Ugland, som også var gjest på festen.

Ugland er det første vitne som skal forklare seg i saken.

Tiltalte forklarte i retten at han flere ganger forsøkte å hjelpe Ugland i seng. Andre gang oppstod en uoverensstemmelse mellom dem da Ugland ifølge tiltalte beskyldte ham for å være journalist som ville selge historier til "sladderpressen".

— Gikk i strupen på meg

Situasjonen roet seg, og festen fortsatte i partyteltet. Det var nå bare Ugland, Dahle og tiltalte igjen. De andre hadde gått til sengs.

En tredje gang skal 40-åringen ha forsøkt å få rederarvingen, som nå var i ferd med å sovne i en stol, til sengs.

— Da kvikner han til og går rett i strupen på meg, forklarte tiltalte i retten.

Det neste han husker er at de lå på bakken, at han fikk overtaket, og så merket et spark i hodet.

Det er enighet blant partene i retten at det var Dahle som sparket ham i hodet. Det er funnet DNA fra tilatale på avdødes støvel.

Deretter husker tiltalte at han befant seg ned på veien bortenfor huset på Sandnes i Valle. Huseieren hadde tatt ham med seg, og han satt med ryggen til en telefonstolpe.

Dette må retten vurdere

I sitt innledningsforedrag redegjorde aktor Beate Rullestad Jansen for hva som skal til for at tiltalte skal slippe straff for den dødelige knivstikkingen.

Dette handler blant annet om at handlingen må ha blitt foretatt for å avverge eller forsvare seg mot et rettsstridig angrep. Dersom retten mener at tiltalte hadde grunn til å reagere på sparket fra Helge Dahle, må de også ta stilling til om han gikk for langt.

I tillegg må retten ta stilling til hva slags psykisk tilstand 40-åringen var i etter sparket. Til å belyse dette er det kalt inn to sakkyndige, en nevrolog og en psykiater.

— Det kunne fort vært Helge Dahle som satt her og hadde samme problemer som jeg har i dag, sa 40-åringen sin forklaring for retten.