GEORGIA/USA : 52 år gamle Warren Hill ble idømt dødsstraff etter å ha drept en medfange mens han sonet en livstidsdom for drapet på kjæresten sin. Hill har en IQ på under 70, som er under grensa for psykisk utviklingshemming. Både menneskerettighetsorganisasjoner og FN har protestert mot henrettelsen, og eksperter på mental helse har kalt dommen en justismord.

21 år på dødscelle

I mer enn 21 år har Hil sittet på såkalt dødcelle i påvente av at straffen skulle fullbyrdes. I juli i fjor ble imidlertid henrettelsen Hill utsatt, kun to timer før den skulle finne sted. Høyesterett i delstaten Georgia grep inn på grunn av uklarhet rundt hvordan Hill skulle henrettes. Hills forsvarer Brian Kammer har flere ganger anket dommen, og prøver nå igjen å få henrettelsen utsatt.

– Fordi Hills henrettelse er et fundamentalt justismord, må retten utsette den forestående henrettelsen og annullere dødsdommen, ber Kammer i en av klagene sine.

– Grotesk

USAs høyesterett stemte mot å henrette mentalt utviklingshemmede i 2002, men ga samtidig statene autoritet til å bestemme hva som er mental tilbakeståenhet. Georgia har landets strengeste praksis på området, da de mener utviklingshemming må kunne bevises «uten tvil».

– Verdenssamfunnet ser med bekymring på at Georgia er i ferd med å utføre en grotesk og urettferdig henrettelse. Det er ingen mening i å henrette barn, sinnssyke eller de som lider av psykisk utviklingshemming, skriver FNs rapportør Christof Heyns i en uttalelse.