Det skriver Agder politidistrikt i en pressemelding mandag ettermiddag.

— De fleste av dem er folk som jobber i servicenæringen, men det er også turister blant dem, sier lensmann i Valle og Bykle, Dag Hovden, som legger til at de som ble tatt opptrådte samarbeidsvillig under pågripelsene.

Han opplyser at det ikke er snakk om noe nettverk som er avslørt, men enkeltpersoner der de fleste er tatt med narkotika til eget bruk. To av dem etterforskes videre og er siktet for salg og omsetning, mens ti personer er sluppet fri etter å ha vedtatt et forenklet forelegg på mellom 3000 og 5000 kroner for besittelse og bruk.

Pågrepet

Lensmannen sier at alle pågrepne er bosatt i Norge, men at det blant dem var én ire, én svenske , én afghaner, to polakker og en person fra Zimbabwe. Noen av dem som ble tatt har bodd på Hovden lenge, andre har jobbet på Hovden for en sesong eller to.

— Er noen bedrifter rammet hardere enn andre?

— Vi ønsker ikke å gå inn på hvilke virksomheter eller hvilke miljøer som ble gjenstand for aksjonen, sier Hovden.

Bistand fra Oslo

— Vi har fått bistand fra Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt og fra sentrale enheter fra Kristiansand med hund og spisskompetanse på dette, sier Dag Hovden.

— Vi søkte om bistand til å kjøre dette prosjektet fordi vi i mange år har hatt klare formeninger om bruk og omsetning i dette miljøet på Hovden. Det har ikke vært lett for oss som jobber lokalt å komme innpå dette miljøet, ettersom Hovden er lite og vi som jobber her er kjent, sier han.

Hovden forteller at søknaden om bistand ble sendt før jul og at aksjonen har vært planlagt en stund. De ekstra mannskapene fra Oslo og Kristiansand kom til Hovden i forrige uke.

God oversikt

Dag Hovden sier politiet lokalt har hatt god oversikt over folk, som har gitt de sentrale politienhetene en god del informasjon å jobbe videre med.

— Lokalt har vi hatt klare indikasjoner og sterk mistanke mot visse miljøer, der enkelte personer har pekt seg ut. Dette er forhold som har pågått over lengre tid. Desverre er det slik at vi vet mer enn vi kan følge opp og jobbe videre med. Derfor er det godt vi kan få avsatt ressurser som gjørt at vi kan følge opp, sier Hovden som er er vedlig fornøyd med aksjonen.

Beslagene

Tilsammen 15 personer ble pågrepet under aksjonen fredag og lørdag. Ti personer ble tatt med det politiet anser som doser til eget bruk. De fikk tilbud om og vedtok forenklet forelegg for bruk og bestittelse.

Én person nektet å vedta forenklet forelegg, og blir etterforsket videre med sikte på rettssak.

To personer etterforskes videre siktet for salg og omsetning av narkotika.

— Den ene av dem ble tatt med 125 gram hasj. Den andre med 80 gram hasj, 10 gram amfetamin og 10 gram metamfetamin, opplyser Hovden.

— I tillegg ble en jente på 17 år pågrepet og vil bli fulgt opp av barnevernet og vurdert for alternativ straffeoppfølging, sier Hovden.

En person ble også ransaket uten at det ble gjort funn, der det heller ikke var utslag på urinprøve.

Sistemann av de pågrepne ble løslatt søndag kveld.

Dette er pressemeldingen:

Totalt 15 personer ble i helgen pågrepet og siktet for bruk, besittelse og salg av narkotika på Hovden.

Fredag og lørdag, 18. og 19. mars, gjennomførte lokalt politi med bistand fra mannskap i Agder politidistrikt og Oslo politidistrikt, avdeling for organisert kriminalitet, en stor narkotikaaksjon på vinterdestinasjonen Hovden i Setesdal.

— 15 personer ble pågrepet for bruk, besittelse og salg av narkotika. Det ble gjort flere beslag og det var bredde i beslagene med blant annet hasj, amfetamin, metamfetamin, marihuana og piller. Det største enkeltbeslaget var på 125 gram hasj. Totalt ble i underkant av 300 gram hasj beslaglagt. Alder på de pågrepne var mellom 21 og 55 år, sier driftsenhetsleder i Setesdal, Sigurd Langeid.

Det var i tillegg en person under 18 som ble anmeldt for bruk og besittelse. Saken blir fulgt opp av lokalt politi og Barnevernet.

Noen av de pågrepne har vedtatt forelegg, men de mest alvorlige sakene er fortsatt under etterforskning. Det kan heller ikke utelukkes at flere personer blir pågrepet.

— En stor andel av de pågrepne arbeider i turist- og servicenæringen på Hovden, sier Langeid.

— Politiet har gjennom tid fått tips om bruk av narkotika på Hovden, og med aksjonen nå i helgen ønsket vi å sette fokus på dette.

Aksjonen kom i stand etter at Agder politidistrikt fikk tildelt sentrale midler som og involverer Oslo politidistrikt, sier Langeid.

Politiet ser svært alvorlig på resultatene fra aksjonen og vil fortsette å ha fokus på område.