Jonas Gahr Støre vil i tiden fremover jobbe med å fornye partiets politikk. Han vil ikke svare på hva som er den naturlige alliansen for Ap ved neste stortingsvalg. Denne uka deltar han på Arendalsuka. Her er han i Pollen i Arendal for noen uker siden. Foto: Torstein Øen

Når Arendalsuka starter mandag denne uka, er ledelsen spesielt stolte over ett arrangement: De har klart å samle alle partilederne til direktesendt tv-debatt. Det blir første gang Jonas Gahr Støre virkelig skal slå tilbake mot den sittende regjeringen etter at han ble partileder.

Han vet hva han skal si:

— Det mest slående er alle valgløftene denne regjeringen har droppet. Frp rydder nesten ukentlig unna løfter om alt fra skattelette til bommer. Og i asylpolitikken fører de en politikk som de fleste støtter seg til, sier Gahr Støre.

Partileder

Gahr Støre overtok formelt som partileder 14. juni. Han varsler at store deler av Aps politikk skal fornyes før valget i 2017. Både innen kunnskap, helse, velferd og klima.

— Vi har varslet økt arbeid med klimaspørsmål, ikke som en sak, men som en ramme rundtpolitikken. Det er viktig, spennende og omfattende arbeid knyttet til å utforme en fremtidsrettet klimapolitikk.

Når han møter sine hovedmotstandere Høyre og Frp til partilederdebatt torsdag, er det ikke bare regjeringens klimapolitikk som vil få gjennomgå.

Han sier at det kanskje mest bekymringsfulle med den politikken regjeringen har varslet fremover, er det han mener er en stor omfordeling i Norge.

— Til nå har de store pengene fra regjeringen gått til skattekutt, og mest til de som tjener mest fra før. Rundt førti prosent av skattelettene har gått til fire prosent av befolkningen. Det er tallenes tale.

Fordeling

For Høyre og Frp er ikke påstandene nye. Men de mener den virkelig alvorlige forskjellen er mellom de med og uten arbeid.

— Det er forskjeller vi må ta tak i, men jeg synes ikke de møter den utfordringen med handlekraft. Jeg tror ikke flere private videregående skoler, dyrere og færre barnehager og svekkelse i arbeidsmiljøloven vil bidra til å gjøre de forskjellene mindre, sier Gahr Støre som frykter at mer makt vil bli overført til private.

Likestilling

Mens den nasjonale debatten ofte er om fordelingspolitikk, er likestilling et minst like hett debattema i Agder.

— Er det et problem at så mange kvinner her velger deltid?

— Enkelte landsdeler har trekk i sitt arbeidsliv som har bakgrunn i både næringsstruktur og historie. Derfor vil det være forskjell mellom for eksempel Agder og Trøndelag. Likevel må det være et mål at alle regioner både har god tilgang på heltidsstillinger og en god likestillingspolitikk som gir kvinner og menn like muligheter.

— I tillegg har en del kommuner valgt å gi kontantstøtte til toåringer?

— Jeg ser at kontantstøtte for ettåringer kan være til hjelp for foreldrene, men vi er kritiske til å utvide den. Det er feil bruk av fellesskapets ressurser og vil i mange tilfeller føre til manglende integrering og deltakelse fra både foreldre og barn.

PR-hjelp

Ledelsen i Arendalsuka er også glad for å ha fått fjernet First House-logoen fra programmet før uka starter. I helga var Gahr Støre ute og kritiserte bransjen.

— Jeg vet ikke nok om den saken til å uttale meg. Det jeg har sagt er at dennebransjen nok har fått oppmerksomhet for å være mektigere enn den er i virkeligheten. PR-bransjen er lovlig, jeg stiller ikke spørsmål ved det. Men det er flere som reagerer på at folk går rett fra å ha betrodde verv for regjering og departementer til å selge denne kunnskapen for en høy pris.