Det er frykten for ebolasmitten som har fått myndighetene på Kapp Verde til å innføre det drastiske tiltaket.

Star Tour, som er det eneste norske selskapet som har direkteturer fra Norge til den populære norske vinterdestinasjonen, sier at de ber kunder som skal til øygruppen om å følge med på nyhetene om situasjonen for Kapp Verdes vedkommende:

— Det er reisende fra land i Afrika hvor det er kjent at det finnes ebolautbrudd som nektes innreise til Kapp Verde, og slik har det vært siden august, opplyser informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett til Aftenposten.

Gjelder alle

Innreiseforbudet gjelder for turister som kommer til Kapp Verde fra land som Sierra Leone, Liberia, Guinea og Nigeria. Det er i disse landene det har vært dødsfall som følge av virussykdommen.

Forbudet ble gjort gjeldende for tre måneder, etter den tid skal tiltaket vurderes på nytt, har statsminister på Kapp Verde, José Maria Neves, gjort klart.

UDs reiseråd

Hun sier at Star Tour følger myndighetenes reiseråd, men at det så vidt hun vet ikke har vært noen avbestillinger fra de som skal reise til øygruppen som ligger 500 km vest for det afrikanske fastlandet.

Den første turen fra Oslo til Kapp Verde går 10. oktober. Star Tour har en flyving dit hver uke frem til midten av april.

— Såfremt ikke Utenriksdepartementet kommer med noen advarsel om å reise til enkelte land så gjør heller ikke vi det. Vi forteller også at de alltid kan kontakte guidene våre dersom de lurer på noe når de er på ferie, sier Larsen-Vonstett.

Følge med på nyhetene

Hun sier at det har vært noen få spørsmål om ebola og Kapp Verde fra norske kunder:

— Vi ber alle som er urolige om å holde seg oppdatert via nyhetene og å følge med på uttalelser fra Folkehelseinstituttet og Utenriksdepartementet, opplyser hun.

Hos Kilroy Travel, som henvender seg spesielt til unge reisende, sier daglig leder Flavia Forster at de i økende grad får spørsmål om ebola.

— Vi rådgir våre kunder alltid i tråd med Utenriksdepartementet og Helsedepartementes anbefalninger. Underveis på reise oppfordrer vi kunder til å holde seg oppdatert via lokale media og aldri oppsøke farlige eller tvilsomme situasjoner, sier hun.

Kansellerte deler av turen

En annen av ferieaktørene som satser spesielt på Afrika er er Ditt Afrika. Sjefen for byrået, Cathrine Bryn, sier til Aftenposten at heller ikke de har fått noen avbestillinger som følge av ebola-frykten.

— Vi har det meste av trafikken på Øst-Afrika, og fra de aktuelle landene i Vest-Afrika hvor ebola-tilfellene har vært og østover er det svært langt fra de områdene som er mest utsatt. Vi hadde noen gjester som for en tid tilbake skulle på rundreise som startet i Sierra Leone. Vi kansellerte reisen dit for disse, som fortsatte reise i land som ikke har smitten, sier Bryn.