Opplysningene kommer fram i utkastet til Politidirektoratets såkalte erfaringskartlegging av situasjonen da om lag 5.000 asylsøkere kom til Storskog fra Russland i fjor høst. Avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet gikk onsdag ut og kommenterte delrapporten selv om han påpeker at den ikke er satt inn en helhetlig sammenheng og heller ikke er kvalitetssikret.

Han berømmer politiet i Øst-Finnmark for innsatsen med å håndtere strømmen, og skriver at politiet sentralt fulgte situasjonen nøye, men innrømmer at det ikke ble gjort nok.

— I ettertid er det imidlertid ikke vanskelig å erkjenne at vi burde ha satt inn mer ressurser på et tidligere tidspunkt, sier Smedsrud.

— I september da Politidirektoratet mottok den første varslingen fra Østfinnmark politidistrikt, var det allerede store utfordringer med ankomster via grensen i Østfold og ikke minst knyttet til situasjonen ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo, skriver Smedsrud videre i redegjørelsen og peker på at det kom over 500 hver uke på Østlandet.

Han skriver at det etter kort tid ble sendt flere politifolk for å hjelpe til i Øst-Finnmark og at det en periode var mer enn 100 ekstra medarbeidere på stedet. (©NTB)