Ifølge NRK vil rapporten som forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen overleverer til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag formiddag, vise at forsvaret har færre øvelser enn før — og altså for dårlig beredskap.

— Vi løser de daglige operasjonene hjemme og i utlandet meget godt, men vi kommer til å få trøbbel med et veldig stramt driftsbudsjett. Vi har etterslep på vedlikehold, og dette går utover øving, trening og kanskje også beredskapen de kommende årene, sier forsvarssjefens pressetalsmann, oberstløytnant Eystein Malkenes Kvarving.

Han sier prioriteringene som er gjort de siste 10-15 årene, med vekt på utenlandsoperasjoner, har gjort at beredskap, planverk og forberedelser for et militært forsvar hjemme, er blitt nedprioritert.

— Det viktigste for Forsvaret er å få en ny langtidsplan som gjør oss i stand til å møte de største utfordringene vi kan bli stilt overfor, nemlig et militært angrep på Norge. Det er en reell problemstilling at vi ikke har vært godt nok forberedt, sier Kvarving. (©NTB)