Washington/Oslo (NTB-Bibiana Piene): – Det er bare én ting å si: Dette er en fenomenal bedrift, sier Asle Sudbø, professor i teoretisk fysikk ved NTNU, til NTB.

Han mener oppdagelsen vil bety en helt ny æra i observasjonsbasert astronomi.

– Dette er et kjempeløft for forskningen, det forandrer hele landskapet, sier han.

Historisk

Det er forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO) som står bak den historiske oppdagelsen, gjort nøyaktig 100 år etter at Albert Einstein gjennom matematiske formler regnet seg fram til at slike bølger måtte finnes.

– Mine damer og herrer. Vi har oppdaget gravitasjonsbølger. Vi klarte det, sa LIGO-sjef David Reitze på en pressekonferanse torsdag.

– Dette er nok en bekreftelse på de bemerkelsesverdige forutsigelsene som ligger i Einsteins generelle relativitetsteori, sier Sudbø, som understreker at signalene som forskerne har funnet, er krystallklare.

Hellig gral

Gravitasjonsbølger har hittil ikke blitt observert direkte, men har vært antatte fenomener i fysikken. Einstein forutså slike bølger som en del av relativitetsteorien, en av de mest kjente teoriene i verdens fysikkhistorie.

Gravitasjonsbølgene er blitt beskrevet som en «hellig gral» innen astronomien.

– Å finne dem kan bety et nytt vindu mot universet, sier den svenske astrofysikeren Maria Sundin til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hun sammenligner med hvordan man tidligere har kunnet gjøre observasjoner i rommet ved hjelp av ulike oppdagelser som teleskopet, radiobølger og gammastråling.

– Med gravitasjonsbølger får vi et nytt, kraftfullt instrument til å studere universet med. Hvert nytt instrument har gjort at vi har funnet helt nye ting som ingen på forhånd hadde kunnet forestille seg, sier Sundin, som tipper at det ligger en Nobelpris og venter på forskerne i Massachusetts.

Sorte hull

Gravitasjonsbølgene som er observert, skyldes ifølge forskerne en kollisjon mellom to sorte hull for 1,3 milliarder år siden.

I september i fjor ble forskeren David Shoemaker varslet om at en av instituttets undergrunnsdetektorer – et såkalt interferometer – hadde gjort den historiske observasjonen.

– Jeg satt hjemme med en kaffekopp i hånden da jeg så eposten klokken sju om morgenen. Min umiddelbare reaksjon var: «Det var fascinerende. Lurer på hva slags feil i instrumentene det er snakk om denne gangen», sier Shoemaker.

– Det tok flere uker før vi ble helt sikre på hva vi hadde oppdaget, og før jeg kunne si til meg selv at vi faktisk hadde oppdaget noe, forteller han.

Forplanter seg

Gravitasjonsbølger er ifølge den generelle relativitetsteorien energi som forplanter seg utover fra en kilde i en bølgeform med lysets hastighet.

– Det betyr at man faktisk er i stand til å se på svingninger i selve strukturen rom-tid. Vi har lenge visst at masse som beveger seg rundt i verdensrommet, faktisk deformerer rommet. Men vi har ikke visst at det setter opp svingninger i rommet, forklarer Sudbø. (©NTB