— Dette er en "wake up call" som viser at det er mange der ute som ønsker seg en jobb, og vi vil gjerne ansette flinke folk i kommunen. Men vi kan dessverre ikke trylle fram flere stillinger, sier fagleder Eva Owen i personalavdelingen i Time kommune til Aftenbladet.

Samtidig er sjåførjobben i en helt egen klasse når det gjelder søkertall.

— Vi har kjempemange gode kandidater å velge mellom og vil kalle inn 10-12 til intervju. Dette viser at det er mange som er interessert i å jobbe, og søkertallet er nok et symptom på den arbeidsledigheten vi har, sier Ingeborg Havsø, som er tjenesteleder for hjemmetjenesten i Time kommune.

Stillingen ble lyst ut 19. januar, og da søknadsfristen gikk ut 2. februar, hadde kommunen mottatt hele 228 søknader til heltidsstillingen som sjåfør. Blant søkerne er det både arbeidsledige, permitterte og folk med erfaring fra ulike bransjer både med og uten formell utdanning.

- Kjekk og variert jobb

Arbeidsoppgavene er å kjøre brukere til og fra dagsenter, kjøre mat til ulike institusjoner og kjøre klær til og fra vaskeri. I tillegg er det forventet at sjåføren deltar i miljøarbeidet og fellesmåltidene på dagsenteret for eldre.

Det er ingen krav til formell utdanning, men søkere må naturlig nok ha sertifikat. I tillegg må du kunne arbeide selvstendig, være tålmodig, kunne samarbeide med pårørende og andre, ha sertifikat, beherske skriftlig og muntlig norsk, bruke tilgjengelige IKT-verktøy, være personlig egnet og være fleksibel. Det er også en fordel med erfaring fra lignende arbeid.

— Det er en kjekk og variert jobb, og du sitter ikke bare bak rattet, sier Ingeborg Havsø.

- Aldri opplevd lignende

På søkerlisten er det både kvinner og menn i alle aldersgrupper fra 20 til over 60 år.

Fagleder Eva Owen har aldri opplevd så mange søkere til en kommunal stilling.

— Jeg tror det må være en slags rekord. Jeg har riktignok bare jobbet ett år i Time kommune, men tidligere har jeg jobbet i Klepp, og jeg kan ikke huske at vi har fått så mange søkere til en stilling der, sier Owen.

Hun mener det er vanskelig å yte alle rettferdighet når det er så mange søkere.

— Det er en ny utfordring for oss, og vi prøver å ta et breiere uttrekk av kandidater slik at flere får presentere seg, sier Owen.

Ikke like stor økning til andre jobber

Et eget ansettelsesutvalg med både tjenesteleder, virksomhetsleder og tillitsvalgte bestemmer hvem som får sjåførjobben.

Kommunen opplever også at det er mange søkere til jobber som sekretær og saksbehandlere. Men slike jobber har alltid vært populære. Det er også noen flere som søker lærerstillinger, men økningen er ikke svært stor. For vernepleiere og sykepleiere er situasjonen omtrent som før.

Personalsjef Espen Åvitsland i Klepp opplever også økt pågang av søkere, spesielt til administrative og tekniske stillinger.

12.621 arbeidsledige

Ved utgangen av januar var 12.621 personer helt uten arbeid i Rogaland. Det er 5556 flere enn for ett år siden. Med en ledighet på 4,9 prosent har Rogaland den høyeste arbeidsledigheten i landet. Det er flest i aldersgruppene 20-29 år og 30-39 år som står uten arbeid.

I januar ble det lyst ut 1874 ledige stillinger i Rogaland. Det er en nedgang på 12 prosent fra samme periode i fjor.