— Dette er ikke riktig. Det som er klart, er at Norge har forpliktet seg til å gjenbosette 600 syriske kvoteflyktninger fra Tyrkia i år, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H) til NTB.

Det var det tyske nyhetsbyrået DPA som torsdag meldte at Norge var det landet som i fire måneder framover skulle ta imot flest syrere fra Tyrkia, som en del av returavtalen som Tyrkia har inngått med EU.

Avtalen innebærer at én syrisk flyktning hentes ut fra Tyrkia for hver syrer som blir sendt tilbake til Tyrkia fra Hellas. Ifølge DPA anslår EU at 4.488 syrere skal hentes ut innen august.

Røsland påpeker at de 600 syriske flyktningene som Norge skal ta imot, regnes inn i den såkalte gjenbosettingsavtalen som EU-landene inngikk i juli i fjor. Da ble landene enige om å ta imot 22.500 syriske kvoteflyktninger over en toårsperiode.

Med Stortingets vedtak om å ta imot i alt 8.000 kvoteflyktninger fra Syria over tre år i ryggen, påtok regjeringen seg å gjenbosette 3.500 av disse. Dermed kunne 500 flere syriske flyktninger reise til Norge i fjor, mens 3.000 skal hentes hit i år fra leirer i Libanon, Jordan og Tyrkia i samarbeid med FNs flyktningkommissær. (©NTB)