Ordfører Johhny Greibesland i Songdalen kommune er spent på filmatiseringen av "Før jeg brenner ned". Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Fredag 22. april er det ordinær norgespremiere på «Pyromanen». Men allerede tirsdag 19. april får ansatte i Songdalen kommune en eksklusiv førpremiere på filmen på Kristiansand Kino. Kommunen har nemlig leid en hel sal med plass til 650 mennesker for å vise filmen til alle kommuneansatte og representanter i kommunestyret.

— Jeg synes at de er veldig stas at Songdalens ansatte får se filmen først, sier ordfører Johnny Greibesland til Fædrelandsvennen.

- Sterk hendelse

«Pyromanen» er basert på Gaute Heivolls bok «Før jeg brenner ned». Den forteller historien om en pyroman som herjet i bygda Finsland på slutten av 70-tallet. Ordføreren bodde selv i Finsland på den tiden.

Ordfører Johhny Greibesland i Songdalen kommune er spent på filmatiseringen av "Før jeg brenner ned". Foto: Kjartan Bjelland

— Det var en sterk hendelse, og jeg tror at det kan bli veldig sterkt å se filmen. Jeg er veldig spent på filmen, og jeg er spent på om den er like god som boka. Gaute Heivoll har skrevet en veldig god og sterk bok, sier ordføreren. Han tror flesteparten av kommunens innbyggere er positive til at historien har blitt filmatisert.

— Gaute Heivoll skrev boka på en verdig måte, og da tror jeg at folk også synes det er ok med filmen. Men jeg vet også at det er noen som ikke synes det er greit, forteller han.

Premierefest

Filmen ble spilt inn på Sørlandet fjor vår, og mange fra Songdalen og omegn har stilt opp som statister i filmen. Derfor mener kinosjef for Kristiansand Kino, Kim Skarning Andersen, at det var riktig at også Songdalen kommune får se filmen først.

— Finsland er en del av Songdalen, og har et stort fokus i filmen. Regissør Erik Skjoldbjærg og Gaute Heivoll vil også komme og fortelle om filmen, forteller Skarning.

Se traileren her:

Onsdag blir det nok en førpremiere, men da med en stor premierefest. Regissør Erik Skjoldbjærg, manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen og forfatter Gaute Heivoll vil være til stede. Det vil også sentrale skuespillere som Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen, men det er usikkert om Trond Nilssen som spiller pyromanen kommer.

Blant de heldige publikummerne er det folk som var involverte i filmen, samt representanter fra kommune, næringsliv og kulturliv.

— I stedet for en tradisjonell premierefest i Oslo, tar vi det her i Kristiansand. Det er mange som har vært involvert i filmproduksjonen her nede, forteller Skarning.

- Store forventninger

Han kan melde om en enorm interesse for filmen. Flere selskaper har bestilt lukkede visninger for sine ansatte og kunder i løpet av premiereuka. Det blir også en egen visning for videreskoleelever på torsdag. Den ordinære premieren på fredag er utsolgt.

Kinosjef Kim Skarning Andersen Foto: Lars Hoen

— Det blir et ekstra trøkk på «Pyromanen her», og jeg har store forventninger til filmen. Det er mange som har lest boka, og det er mange som vil se filmen. Dette blir en av de største filmene på Kristiansand i år, mener han. Han tror at mellom 2500 og 3500 vil se Pyromanen på Kristiansand kino i løpet av premiereuka.

— Flere bokhandlere vil relansere boka i forbindelse med premieren. Det vil også føre til økt interesse, sier kinosjef Kim Skarning Andersen.