ECUADOR: — Hun har det langt bedre enn da jeg så henne for et år siden. Det gjorde utrolig godt å se, sier sønnen hennes, Endre Ulstrup.

Fredag kveld landet han og Rita Grimestads søster, Berit, igjen i Norge etter å ha besøkt sin mor i Ecuador denne uka.

Hun har det langt bedre enn da jeg så henne for et år siden

Siden sist har marnardalkvinnen blitt flyttet til fengselet Centro de Rehabilitación Regional Sierra Centro Sur som ligger i provinsen Azuay, sør i Ecuador. Dette skjedde etter et vulkanutbrudd ved byen Latacunga, der hun sonet før.

Bedre soningsforhold

— Det var det beste som kunne skje, for der var soningsforholdene hennes helt forferdelige. Der satt hun i en celle med sju andre, sperret inne store deler av døgnet uten tilgang på tv, radio eller bøker, sier Ulstrup.

Bilde innefra Centro de Rehabilitación Regional Sierra Centro Sur. Her er oppbevaringsboksene de besøkende må legge alt av personlige ting før de får se de innsatte. Foto: Privat

Det har hun og de tre andre hun deler celle med heller ikke nå, men nå slipper de ut av cella om morgenen. Da har hun muligheter for å gjøre forskjellige ting, for eksempel å bake. Det er også bibliotek her, et uteområde og kinotilbud en gang i uka.— I tillegg er forholdet til vaktene og medfangene betydelig bedre i det nye fengselet. Hun fortalte oss at her behandles hun som et menneske, ikke som et dyr slik tilfellet var i Latacunga, sier sønnen.

Misjonærer

Han forteller at i byen Cuenca der morens nye fengsel ligger, bor det to norske misjonærer. Disse tok for en tid tilbake kontakt med familien og sa de ville hjelpe.

Endre Ulstrup på flyplassen før avgang fra Ecuador etter at han hadde besøkt sin mor, Rita Grimestad, denne uka. Foto: Privat

— De møtte oss på flyplassen og hjalp oss med alt det praktiske, sier Ulstrup. I fengselet fikk de besøke henne to timer hver dag, og fikk gitt henne bøker, bilder, brev og noen klær. Hun fikk også doruller som ikke er noen selvfølge i fengselet.

Følg FVN Mandal på Facebook

— Hun klaget på maten som er både dårlig og lite. Men hun kan kjøpe mat i en kiosk med penger hun får fra oss, sier Ulstrup.

Visste ikke

Han forteller at moren ikke visste om rettssaken mot henne i ecuadoriansk høyesterett i juni der dommen ble stadfestet til ti år. Hun fikk først rede på dommen halvannen uke etterpå.

Her sitter Rita Grimestad fra Marnardal fengslet: Centro de Rehabilitación Regional Sierra Centro Sur sør i Ecuador. Ifølge hjemmesiden til landets justisdepartement er det inntil 178o innsatte her av begge kjønn. Foto: Privat

— Det tok hun svært tungt, og har brukt mye tid på å komme seg etter den nyheten. Men hun er nå innstilt på å holde ut, sier Ulstrup.

Soningsoverføring

Grimestad skrev under på papirene som hennes norske advokat Nils Grønås trenger for å sette i gang prosessen med soningsoverføring til Norge.

— Den prosessen går nå i gang. Jeg håper at vi innen to år kan ha fått henne hjem til Norge, sier han.

Hvis ikke er han innstilt på å besøke henne årlig så lenge økonomien tillater det.