Den noe uvanlige henvendelsen fant sted torsdag ettermiddag.

— Jeg ringer for å si at jeg stakk fra fengselet mandag ettermiddag. Jeg syntes det var merkelig at ingen har skrevet noe om det. Derfor ringte jeg til dere, sier 19-åringen.

Mannen ble varetektsfengslet for fire uker 7. oktober, siktet for vinnings- og narkotikaforbrytelser.

Gjemte tang i taket

— Jeg smuglet med meg en tang fra verkstedet hvor jeg jobber. Jeg gjemte den i taket, slik at jeg kunne ta den med meg ut i luftegården uten å bli avslørt av metalldetektoren vi må gjennom, sier 19-åringen.

I luftegården klippet han seg gjennom gjerdet. Ifølge ham selv var det flere ansatte som var vitne til hendelsen.

— De kom ikke bort til meg, jeg vet ikke hvorfor. Da jeg kom ut gjemte jeg meg i gresset i fire timer, sier 19-åringen, som deretter dro til Nærbø og videre.

- Ville bort fra miljøet

Han legger ikke skjul på at han er stolt over at han klarte å rømme.

Jeg gjemte meg i gresset i fire timer

— Det er litt derfor jeg ringte, men ikke bare. Jeg syntes at det var rart at fengselet ikke har fortalt at en innsatt hadde rømt. Jeg ville at fengselet skulle få en smekk på fingrene for at det er så lett å rømme til fots, sier 19-åringen.

Mannens advokat, Christoffer Seyfath Opsahl, sier klienten rømte fordi han opplevde fengselsoppholdet som belastende.

- I fengselet blir han eksponert for mye rus og er omgitt av eldre forbrytere. Han ønsker å komme seg bort fra dette miljøet og bli rehabilitert. Jeg deler oppfatningen om at rehabilitering er det riktige for ham, sier Opsahl.

Dømt sju ganger

Mannen er domfelt sju ganger siden 2010, hovedsakelig for vinningsforbrytelser. Han er ikke dømt for vold. 28. august slapp han ut fra fengsel etter å ha sonet en kort dom. Få dager senere ble han begjært varetektsfengslet på grunn av nye forhold.

Det har også vært rømningsforsøk fra fengselet i Kristiansand. Julaften 2001 rømte en 25 år gammel asylsøker som var tiltalt i en av Sørlandets største narkotikasaker fra Kristiansand fengsel. Mannen kom seg ut fra luftegården på taket og firte seg sammen med en 32-åring ned 25 meter. Trolig har de to måttet slippe seg ned fra høy avstand til bakken, for 32-åringen brakk både en arm og et bein og ble pågrepet. 25-åringen klarte å komme seg vekk og ble pågrepet først 19 dager senere på bar i Kvinesdal. <a href="http://www.fvn.no/lokalt/--Kan-ikke-garantere-at-ingen-rommer-2162034.html">Les mer om rømningsforsøk på Sørlandet her.</a> Foto: Faksimile fra Fædrelandsvennen 28. desember 2001

19-åringen slapp da å bli fengslet mot å bli innlagt hos Sørlandet sykehus for rusbehandling. Etter en drøy uke skrev han seg ut fra sykehuset og begikk nye straffbare forhold.I fengslingsmøtet 7. oktober kom Kristiansand tingrett fram til at varetektsfengsling var det eneste som kunne stoppe 19-åringen fra å begå ny kriminalitet. Ifølge kjennelsen ønsker påtalemyndigheten å holde ham fengslet til rettssaken som trolig starter rundt årsskiftet.

19-åringen sier til Fædrelandsvennen at han ikke har planer om å melde seg.

— Jeg har ikke gjort alt de mener jeg har gjort. Jeg gidder ikke å sitte varetektsfengslet uten grunn og kommer ikke til å melde meg før rettssaken starter, sier 19-åringen.

- Ikke farlig

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i Kristiansand-politiet sier de frykter at 19-åringen nå vil begå ny kriminalitet

— Vi ble ikke fornøyd da vi hørte at han hadde rømt. Han er ikke en av dem vi regner som farlig, men vi frykter at han vil begå ny vinningskriminalitet når han nå er ute, sier Eriksen.

Før eller senere regner vi med at han blir tatt

Han sier politipatruljene er på utkikk etter 19-åringen.

— Dette skaper en del ekstra arbeid for oss. Men før eller senere regner vi med at han blir tatt, sier Eriksen.

- Hvis man vil rømme, vil man alltid få det til

— Vi vil ha en rutinemessig gjennomgang av årsaker til rømningen. Vi konstaterer at han rømte fra luftegården ved å klippe seg gjennom gjerdet. Hvordan han har fått det til vet vi ikke, men han har jo brukt et verktøy, sier Ingeir Klemetrud, fengselsleder ved Åna fengsel.

Han sier de ansatte først så 19-åringen da han var på den gale siden av gjerdet.

— Vi sendte mannskaper ut for å finne ham igjen, men det er store områder og skog rundt fengselet, sier Klemetrud.

Hvis man vil rømme, vil man alltid få det til

Han sier 19-åringen vil bli anmeldt for rømmingen, og kan vente seg straff. Dette var andre gang så langt i år at en fange har rømt fra Åna fengsel.

- Er sikkerheten god nok ved Åna?

— Hvis man på en relativ enkel måte kan komme seg ut av et sikret område, er sikkerheten ikke god nok. Men hvis man vil rømme, vil man alltid få det til. Det handler om hvor mye energi du legger i det. Det er heller ikke noe mål å hermetisere fengsler. Det kan medføre annen risiko.

- Er denne rømningen pinlig for dere?

— Det er aldri hyggelig, men det er ikke pinlig i den forstand. Vi vil ha en rutinemessig gjennomgang i forhold til ting som kan gjøres bedre, sier Klemetrud.

Han sier fengselet har planer om å bygge en mur rundt fengselet.