Norske toppbloggere reklamerer for kosttilskudd, og Mattilsynet har sett om påstandene er i tråd med EU-kommisjonens fellesskapsregister for godkjente og avslåtte helsepåstander.

— Noen av påstandene som brukes i disse blogginnleggene, er ulovlig etter regelverket. Vi ser alvorlig på denne bruken av påstander, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet til VG. Både hun og medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier de fleste personer ikke har behov for kosttilskudd ved et variert kosthold.

— Bloggere, som neppe er utdannet lege, sykepleier eller farmasøyt, gir råd om kosttilskudd til en svært sårbar målgruppe: unge og lettpåvirkelige mennesker, sier Madsen. Han mener firmaene bak produktene utnytter bloggerne, som viderebringer inntrykk av at leserne trenger produktene. Ingen av bloggerne avisen skriver om, ville kommentere saken.

— Dersom det via våre partnere er kommunisert påstander som er feil, er det selvfølgelig noe vi må se på, svarer Fredric F. Gjertsen i kostholdsprodusenten Good for me. Han stiller seg samtidig uforstående til at det skal være kritikkverdig at bloggere fronter kosttilskudd generelt. (©NTB)