KVINESDAL: — Nå må jeg amputere beinet, tenkte jeg, sier Sølvi Elise Worps.

Hun og noen venner var forrige mandag, ved 18-19-tiden, på svømmetur ved en badeplass ved Gullestad i Kvinesdal.

- Syk følelse

Vannet var behagelig, og de plasket rundt i cirka en time. På badeplassen er det huler i fjellet, som vennene sammen undersøkte.

— Vi undersøkte en av hulene, da noe plutselig tok tak i foten min. Det var en helt syk følelse da jeg ble angrepet første gang. Dyret var så sterkt, forklarer Worps, som sier at hun skvatt såpass at hun måtte holde seg fast i fjellet.

Det var avisenagder.no som først skrev om denne saken.

Brunt og hårete dyr

- Hva tenkte du da dette skjedde?

— Jeg var i sjokk, og turte ikke å gjøre motstand. Det er jo ikke hai i ferskvann, tenkte jeg. Jeg forsto ingenting da jeg ble angrepet første gang, og bittet var så hardt. Da jeg så ned, oppdaget jeg et brunt og hårete dyr i det mørke, nesten sorte vannet. Dyret var vel rundt en meter langt. Da det slapp taket, etter flere bitt, sto jeg der i panikk.

22 sting

19-åringen trodde da at hun hadde blitt angrepet enten av en oter eller en bever. Da bittene senere ble undersøkt, ble det konkludert med at det var en bever som haddesatte tennene i henne.

Ifølge lokalbefolkningen skal det bo en bever med flere unger i nærheten.

Beveren bet Worps i låret flere ganger, noe som resulterte i fem kjøttsår. Legen brukte 22 sting for å lappe sammen skadene.

- Mer sannsynlig å vinne i lotto

Roar Solheim, zoolog ved zoologisk avdeling ved Agder naturmuseum i Kristiansand, har undersøkt bildene av bittene på Sølvi Elise Worps.

— Det er sannsynlig at dette er beverbitt. Andre rovpattedyr, som oter og sel, lager ikke slike typer bittmerker, sier han.

Zoologen forteller at det er svært liten sannsynlighet for å bli angrepet av en bever.

— Det er mer sannsynlig at du vinner i Lotto enn at du blir bitt av en bever. I dette tilfellet må Worps enten ha møtt på en bever med unger, eller så har hun kommet veldig nær sikkerhetssonen til dyret. I slike situasjoner reagerer dyret med å forsvare seg, sier Solheim.

På krykker

Nå hinker Worps rundt på krykker, og er satt på en antibiotikakur. I dagene etter angrepet hadde hun feber, som følge av beverbittene.

— Jeg har smerter ennå, påpeker 19-åringen.

- Hvorfor tror du at beveren angrep deg?

— Det var ganske rart, for den var et langt stykke fra der den bor. Kanskje den er gal? Søskenbarnet mitt på sju år spurte meg om beveren trodde at foten min var et tre.

— Hvilket syn har du fått på bevere etter denne opplevelsen?

— At de er noen voldelige beist.

- Har du tatt noen lærdom etter hendelsen?

— Ta med hagle når du skal bade, spøker Worps.