Det viser registreringsstatistikken for nye biler som nå er klar (se tabell nederst i artikkelen). Den forteller også at bilsalget i Kristiansand økte fra et svært godt salgsår i 2014 med fem prosent i 2015. Det er godt over landsgjennomsnittet. Totalt ble det registrert 4816 nye biler i Kristiansand i året vi nettopp har forlatt.

Volkswagen satte ny rekord med 1025 biler. Det forteller at Gumpens Auto Vest på Setesdalsveien har en markedsandel i Kristiansand på 21,3 prosent, opp fra 19,8 prosent i 2014. Med biler som selger svært godt i hele sortimentet fra konvensjonelle diesel— og bensindrevne biler til elbiler og ladbare hybrider er markedsandelen i Kristiansand godt over landsgjennomsnittet, som er på 17,5 prosent.

Les også:

Knepen seier

Gjennom hele året har det vært hard kniving mellom Toyota og Skoda om sølvplassen på registreringsstatistikken. Det endte med en knepen seier til Skoda, 12 biler foran den japanske konkurrenten som har hatt en nedgang på cirka 10 prosent i salget i 2015, mens Skoda har økt tilsvarende.

Skoda Octavia er nest mest solgte bilmodell i Kristiansand i 2015, bare slått av VW Golf. Foto: TOR MJAALAND

Også her er det interessant å se på lokale tall sammenliknet med resten av landet. Skoda har en markedsandel i Norge på fem prosent av nybilsalget, i Kristiansand ni prosent. Mens Toyota ligger noe under lokalt sammenliknet med tallene for Norge sett under ett.

Les også:

BMW opp

Også BMW kan vise til et godt år og er fjerde mest solgte bilmerke i 2015 med en økning på 11,9 prosent. I 2014 lå det tyske premiummerket på sjetteplass. Som vanlig er det hard konkurranse med et annet tysk merke, nemlig Audi, som måtte se seg slått med 14 biler.

Nissan har rykket et par hakk ned på registreringsstatistikken i forhold til 2014. Ikke overraskende ettersom elbilsuksessen Leaf har fått mange harde konkurrenter. Likevel holder Nissan fortsatt et høyt salgstempo både på elbilen og andre modeller.

Vi har prøvekjørt BMWs 750Li:

Smile

Også hos Mercedes-Benz-forhandler Bertel O. Steen på Fiskåtangen har de grunn til å smile. En plass opp på tabellen med en økning på hele 25 prosent sammenliknet med 2014. Mercedes har kommet med svært mange nye modeller den siste tiden, og mer er i vente.

Også Ford er i svært pen fremgang. Nye Mondeo, fra i fjor høst også med firehjulsdrift, selger bedre og bedre, og Ford økte med hele 26 prosent på nybilsalget.

Foran Tesla

Renault økte pent i 2014, og fortsetter med gode tall. I fjor økte salget med 70 prosent til 119 nye biler. Elbilen Zoe er sterkt medvirkende til økningen. Hele 72 av de nye bilene fra Renault var av merke Zoe, og bilen selger fjerde mest av elbiler, faktisk foran Tesla.

Ser vi på de enkelte modellene når det gjelder fjorårssalget, så er VW Golf suverent på topp med 623 nye biler, godt over dobbelt så mange som nummer to, Skoda Octavia med 260 nyregistreringer. Audi A3, som er blitt svært populær som ladbar hybrid, deler tredjeplassen med elbilen Nissan Leaf. Audi A3 e-tron, plugin hybriden, var klart mest solgt blant de ladbare hybridene i Kristiansand i 2015. Vi har kjørt på autopilot fra Kristiansand til Søgne og tilbake igjen. Les hvordan det gikk her:

Toyota i Lyngdal

Ser vi på prosent økning på de enkelte modellene, er det faktisk Suzuki Vitara som står for den desidert største økningen med hele 2200 prosent opp fra 2014. Da ble det solgt bare to nye Vitara, med ny modell økte tallet til 50. Ser vi på tallene fra Mandal, så er Volkswagen suverent på topp også der, mens Toyota holder skansen som mest solgte bilmerke i Lyngdal, opp 20 prosent fra 2014. Les også:

bilsalg.jpg