Smuglernettverkenes anslåtte inntekt i fjor var på 5-6 milliarder dollar, eller mer enn 41-50 milliarder kroner. Smugling av flyktninger og migranter utgjør dermed en av de største inntektskildene for organiserte kriminelle nettverk i Europa, heter det i rapporten som Interpol og Europol la fram tirsdag.

Ifølge rapporten har kriminelle nettverk hatt en finger med i spillet bak 90 prosent av flyktningenes og migrantenes innreiser til EU.

Smuglernettverkene er i høyeste grad internasjonalt basert. De som mistenkes for å utgjøre nettverkene har bakgrunn fra over 100 land, påpekes det i rapporten. De mistenkte har gjerne også hatt tidligere forbindelser til andre typer kriminalitet, ifølge rapporten.

— Migranter som drar til EU er sårbare og kan bli utnyttet i arbeidslivet eller utnyttet seksuelt, fordi de må betale tilbake sin gjeld til smuglerne, står det i rapporten.

— Det er ikke bevist noen systematisk forbindelse mellom smugling av migranter og terrorisme, men det finnes en økt risiko for at utenlandske terrorister kan bruke migrasjonsstrømmene til å ta seg inn i EU, påpekes det i rapporten. (©NTB)