Shaimaa Yussuf (hvit kjole) og resten av elevene i sjetteklasse ved Borkedalen skole på vei på vei ned for å møte de andre skolene i Lillesand sentrum. Foto: Sondre Steen Holvik
Shaimaa Yussuf (hvit kjole) og resten av elevene i sjetteklasse ved Borkedalen skole på vei på vei ned for å møte de andre skolene i Lillesand sentrum. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er veldig annerledes å være tilbake her og feire 17. mai, sier Shaimaa Yussuf.

Den 12 år gamle jenta sitter i sofaen hjemme i Skuggevik. Klokka har nettopp passert 08.00 og Shaimaa skal snart møte skolekameratene på Borkedalen. Hun gleder seg.

Shamimaa, lillesøsteren Roha og moren, Afrah, hjemme i huset i Skuggevik før 17. maiferingen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg gleder meg mest til å gå i tog, sier hun før hun setter kursen mot skolen.

Overprøvde utlendingsnemnda

November 2014 ble familien Yussuf hentet av politiet. De hadde flere år tidligere fått avslag på asylsøknaden. Utlendingsnemda (UNE) mente likevel familien hadde vært så lenge i Norge at de var tilpasset den norske hverdagen. UNE ble likevel overprøvd. Familien ble sendt ut.

Norske myndigheter mente foreldrene hadde løyet om identiteten. Det veide tyngst da familien ble sendt tilbake til Jemen.

Naciye Ôzturk tok initiativ til en støtteforening for like før Shaimaa ble sendt til Jemen for halvannet år siden. Foto: Sondre Steen Holvik

— To uker før de ble sendt ut av landet startet vi en støtteforening, sier Naciye Ôzturk.Hun er venn av familien Yussuf og synes det er stas at familiene kan feire 17. mai sammen på Borkedalen skole. Da familien Yussuf flyttet fra sted til sted i Jemen for ett år siden, ble det holdt en appell på Borkedalen skole. Innholdet var at Shaimaa måtte få komme tilbake til Norge.

— Det er veldig godt å se at vi ble hørt, sier Ôzturk.

Sju år i Norge

Shaimaa kom til Norge som 4-åring og hadde bodd i landet sju år da politiet kom på døren en novembermorgen for halvannet år siden. Utsendelsen av familien ble raskt en symbolsak i forbindelse med den politiske ledelsens behandling av «lengeværende asylbarn».

Familien Yussufs stadige flukt i det borgerkrigsherjede Jemen ble dekket av norske medier. I fjor vinter ble det rettet mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp). Han ble værende i jobben, men myndighetene fikk refs for å ha vært for ivrige med å utdeportere barnefamilier som hadde slått rot i Norge.

Må søke på nytt

November i fjor returnerte familien til Norge på en midlertidig oppholdstillatelse. De er nå i ferd med å søke om permanent opphold på nytt.

— Det er veldig bra å ha henne tilbake, sier klasseforstander Thomas Johnsen mens han prøver å holde orden på sjetteklassingene som går i skoletoget.

Handler om verdier

Johnsen sier de hadde hørt nyss om at Shaimaa kanskje var på vei tilbake til Lillesand allerede for et år siden, men de kunne bare håpe. Shaimaa og vennene i Lillesand holdt kontakten via internett, på et vis. De hadde en anelse om hvordan familien Yussuf hadde det.

Klasseforstander Thomas Johnsen synes det er veldig passende at Shaimaa er tilbake og går i 17. maitoget i Lillesand. Foto: Sondre Steen Holvik

— 17. mai handler om verdier. Det er klart det er spesielt godt å se henne i toget på en dag som dette. Det blir svært vanskelig å skulle sende dem tilbake igjen. Jeg tror ikke det skjer, sier Johnsen.

Slitne ben

Skoletoget nærmer seg slutten. To timers vandring gjennom gatene er over for småtrøtte barneskoleelever. Neste stopp er mat og underholdning på skolen. Shaimaa og venninne tar plass på skolekjøkkenet for å gjøre i stand matvarene som skal selges ved skolen.

Karina Tveiten Jørgens (t.v.), Tomine Skuggevik og Shaimaa Yussuf i ferd med å stelle i stand på kjøkkenet før festen i skolegården på Borkedalen skole. Foto: Sondre Steen Holvik

— Hva synes du har vært kjekkest til nå?- Da skoletoget var slutt, sier 12-åringen og kikker smilende ned på de slitne bena.