Da håper vi du er klar for en skikkelig juleøltest. Antallet bryggerier og sorter vokser i superfart, og vi har testet så og si alle typene. Ingen tvil om at nordmenn elsker juleøl, enten det skal spisesribbe med skikkelig sprø svor,ellerpinnekjøtt med ordentlig god kålrabistappe.

Vi starter med det juleølet du får kjøpt i butikken. Det vil si 27 øl med alkoholstyrke inntil 4,7 %, og tre alkoholfrie.

Slik vurderer vi ølet

Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde. Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.

Bitterhet. Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.

Disse ble testet.

Fruktighet.Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner. Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren. Kullsyre Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få «løftet» smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.

Kompleksitet/balanse Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.

Lengde Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.

Favorittene

Vi har en nykommer på topp i år, Dahls juleøl. Dette synes smakerne smakte ganske så bra.

Etter det følger Tuborg som har vært høyt oppe på skalaen før, med en annen nykommer på tredje plass: Grans Julebrygg.

Øl til mat

Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hosdrikkegledekan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:

  • Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl

  • Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl

  • Svakt øl før sterkt øl

  • Lett øl til lett mat

  • Smaksrike øl til kraftig mat

  • Ølet bør minst like mye sødme som maten

  • Leskende øl til salt mat

  • Bitre eller sterke øl til fet mat

Ta gjerne også en kikk påhvordan du skjenker ølen riktig i glasset.

Om testen:

Testpanel og metodikk

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

  • Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt

  • Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat.

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.

Løite har bred erfaring blant annet som øldommer i Nordbrygg og som klikks ølekspert gjennom mange år.

Les også:

Oppskrift på sjokoladekake med juleøl

Slik brygger du øl

Slik kjøler du ølen raskest

Se alle produkter iHer er det beste juleølet:

Dahls Juleøl 80/100

Les hele testen

Tuborgs Juleøl 79/100

Les hele testen

Grans Julebrygg 78/100

Les hele testen

Ringnes Juleøl 78/100

Les hele testen

Frydenlunds Juleøl 77/100

Les hele testen

Kinn julefred 77/100

Les hele testen

Lervig Kringly Kris 77/100

Les hele testen

Nordlands Juleøl 77/100

Les hele testen

Fredrikstad Juleøl 76/100

Les hele testen

Jacobsen red Christmas Ale 76/100

Les hele testen

Lervig Juleøl 76/100

Les hele testen

Ringnes Julespecial 76/100

Les hele testen

Ægir Julebrygg 76/100

Les hele testen

Berentsens Rogalands Juleøl 75/100

Les hele testen

Christiansands Bryggeri Juleøl 75/100

Les hele testen

Dahls Julebrygg 75/100

Les hele testen

Grans Juleøl 75/100

Les hele testen

Hansa Juleøl 75/100

Les hele testen

Lade Gaards Juleøl 75/100

Les hele testen

Mack God Jul 75/100

Les hele testen

Aass Juleøl 75/100

Les hele testen

Austmann Juleøl 74/100

Les hele testen

Mack God Jul Julespesial 74/100

Les hele testen

Borg Juleøl 73/100

Les hele testen

Hansa Julebrygg 73/100

Les hele testen

Nøgne Ø Julesnadder 72/100

Les hele testen

Ægir Hod Julebrygg 71/100

Les hele testen

Munkholm Juleøl 67/100

Les hele testen

Santa Clausthaler 66/100

Les hele testen

Aass Uten Juleøl 65/100

Les hele testen

Artikkelen og testen er gjennomført og skrevet av klikk.no