Da håper vi du er klar for en skikkelig juleøltest. Antallet bryggerier og sorter vokser i superfart, og vi har testet så og si alle typene. Ingen tvil om at nordmenn elsker juleøl, enten det skal spisesribbe med skikkelig sprø svor,ellerpinnekjøtt med ordentlig god kålrabistappe.
Vi starter med det juleølet du får kjøpt i butikken. Det vil si 27 øl med alkoholstyrke inntil 4,7 %, og tre alkoholfrie.
Slik vurderer vi ølet
Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:
Fylde. Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.
Bitterhet. Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.
Fruktighet.Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner. Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren. Kullsyre Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få «løftet» smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.
Kompleksitet/balanse Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.
Lengde Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.
Favorittene
Vi har en nykommer på topp i år, Dahls juleøl. Dette synes smakerne smakte ganske så bra.
Etter det følger Tuborg som har vært høyt oppe på skalaen før, med en annen nykommer på tredje plass: Grans Julebrygg.
Øl til mat
Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hosdrikkegledekan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:
Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
Svakt øl før sterkt øl
Lett øl til lett mat
Smaksrike øl til kraftig mat
Ølet bør minst like mye sødme som maten
Leskende øl til salt mat
Bitre eller sterke øl til fet mat
Ta gjerne også en kikk påhvordan du skjenker ølen riktig i glasset.
Om testen:
Testpanel og metodikk
Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.
Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.
Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt
Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat.
Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.
Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.
Løite har bred erfaring blant annet som øldommer i Nordbrygg og som klikks ølekspert gjennom mange år.
Les også:
Oppskrift på sjokoladekake med juleøl
Se alle produkter iHer er det beste juleølet:
Dahls Juleøl 80/100
Tuborgs Juleøl 79/100
Grans Julebrygg 78/100
Ringnes Juleøl 78/100
Frydenlunds Juleøl 77/100
Kinn julefred 77/100
Lervig Kringly Kris 77/100
Nordlands Juleøl 77/100
Fredrikstad Juleøl 76/100
Jacobsen red Christmas Ale 76/100
Lervig Juleøl 76/100
Ringnes Julespecial 76/100
Ægir Julebrygg 76/100
Berentsens Rogalands Juleøl 75/100
Christiansands Bryggeri Juleøl 75/100
Dahls Julebrygg 75/100
Grans Juleøl 75/100
Hansa Juleøl 75/100
Lade Gaards Juleøl 75/100
Mack God Jul 75/100
Aass Juleøl 75/100
Austmann Juleøl 74/100
Mack God Jul Julespesial 74/100
Borg Juleøl 73/100
Hansa Julebrygg 73/100
Nøgne Ø Julesnadder 72/100
Ægir Hod Julebrygg 71/100
Munkholm Juleøl 67/100
Santa Clausthaler 66/100
Aass Uten Juleøl 65/100
Artikkelen og testen er gjennomført og skrevet av klikk.no