Gilbert har i over 30 år reist inn og ut av Gaza for å hjelpe den palestinske befolkningen. I sommer var overlegen ved Universitetssykehuset Nord-Norge tilbake ved Shifa-sykehuset der han behandlet noen av de 11.000 skadde i den 50 dager lange krigen. 2.200 palestinere ble drept.

Da han i oktober skulle tilbake for å følge opp pasienter og jobbe videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, ble han stoppet, skriverVG.

– Da vi kom til grensestasjonen Erez, fikk jeg beskjed av de israelske soldatene om at jeg ikke fikk reise inn i Gaza, sier Gilbert.Ifølge en epost fra den norske ambassaden i Tel Aviv, som har tatt saken opp med israelske myndigheter, er sikkerhetsgrunner begrunnelsen for at han heretter vil bli nektet inn— og utreise fra Gaza.

– Fra norsk side har vi tatt opp utestengelsen av Gilbert fra Gaza og bedt Israel omgjøre beslutningen. Den humanitære situasjonen på Gaza er fortsatt vanskelig og det er behov for helsearbeidere, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til VG.

Gilbert selv mener beslutningen er siste ledd i en kampanje mot hans israelkritiske uttalelser.