Denne beskjeden møtte brukere av DNBs nettsider tirsdag formiddag. Nå er en 17-åring pågrepet for dataangrepet.

Tirsdag ble nettsidene til Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS satt ut av spill i det mest omfattende dataangrepet som har vært mot norske virksomheter.

— Han er lei seg for å ha forårsaket dette og har lagt kortene på bordet, sier forsvarer Christian Børve, som har tilbragte mange timer i avhør sammen med sin klient.

Bakgrunn:

Torsdag formiddag gikk politiet i Bergen til aksjon mot den 17 år gamle gutten i familiens hjem i Åsana. Han er nå siktet for dataangrepene og satt torsdag ettermiddag i politiavhør, skriverbt.no.

Etter samråd med sin klient, ønsker ikke Børve å si noe om motivasjonen for angrepet.

— Det har vi ingen kommentar til. Dette er en ung gutt på 17 år, sier forsvareren.

Seks års strafferamme

Seksjonsleder Frode Karlsen ved økoavsnittet hos Hordaland politidistrikt bekrefter pågripelsen av en 17 år gammel gutt fra Bergen.

— Han er siktet for grovt skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet. Strafferammen for grovt skadeverk er seks år, sier Karlsen.

Karlsen forteller at politiet i Bergen siden tirsdag har jobbet tett med Kripos for å spore opprinnelsen til angrepet.

— Etter at han ble pågrepet ble det gjennomført ransakelse og han har sittet i avhør. Han forklarer seg og samarbeider godt med politiet, sier Karlsen.

Var i kontakt med BT

En anonym person tok kontakt med BT tirsdag kveld. Vedkommende hevdet å være en del av aktivistgruppenAnonymous Norway, og opplyste at han, og flere andre bergensere, sto bak hackerangrepet tirsdag.

BT vet at denne personen er den 17 år gamle gutten fra Bergen som torsdag kveld sitter i avhør med politiet.

I et intervju med BT via Skype tirsdag, fortalte han at denne ukens angrep bare var begynnelsen.

— Vi har nå tre nye mål. (..) Fra og med dette øyeblikket er alle domener og bedrifter et potensielt mål, skrev han.

- Samfunnet må våkne

På spørsmål om hvorfor hackergruppen fant det nødvendig å lamme selskapenes nettsider, svarte vedkommende at angrepene må ses på som en protest mot dårlige sikkerhetsløsninger i Norge.

— Motivasjonene bak dagens angrep og de neste angrepene fremover, er å få samfunnet til å våkne opp. Antall store IT-sikkerhetsangrep øker, og det er ingenting som blir gjort for å forhindre slike hendelser.

Anonymous tar avstand

Anonymous Norway har via sinTwitter-kontobenektet at de hadde noe som helst med tirsdagens store dataangrep å gjøre.

«Vi ler av de som mener vi står bak angrepene på EVRY / DnB - Det er ikke oss og det er skids som står bak. De har ingen 'avanserte' tools.», heter det i meldingen som ble lagt ut på Twitter tirsdag.

17-åringen meldte seg inn i Anonymous' Facebook-gruppe tirsdag denne uken, samme dag som dataangrepene skjedde.