OSLO: I dag kan jenter og gutter som bor i Norge tas med til foreldrenes hjemland før de er myndige, giftes bort der, og så vente til de fyller 18 år før de kommer tilbake til Norge og søker familiegjenforening.

Barnebruder fra andre land kan også tvangsgiftes til nordmenn og på samme måte vente til de er over 18 år før de sendes til Norge.

Dette blir det slutt på fra 1. juni, når ekteskapsloven endres.

– Dette er en klar innskjerpelse og vil bedre rettssikkerheten for unge som er under press og står i fare for å bli giftet bort med tvang, sier Bekkemellem til Dagsavisen.

Fram til nå har hovedregelen vært at ekteskap godkjent i landet der et inngått i, skal være gyldig i Norge. Men loven endres slik at ekteskap mellom en norsk borger eller en person med fast opphold her og en utlending, anses som ugyldig hvis den ene parten var under 18 år da ekteskapet ble inngått, eller ikke var til stede under ekteskapsinngåelsen, eller hvis den ene parten har en eller flere tidligere ektefeller.

Bekkemellem lover mer konkrete tiltak i den nye handlingsplanen mot tvangsekteskap, som hun skal legge fram før sommeren.