— Kleppe er en ignorant populist. Dette er rett og slett rasisme! skriver en av fvn.nos lesere. Hva mener du om Kleppes forslag? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Vidar Kleppe vil nekte muslimene å bygge ny moské i Kristiansand fordi han tror det vil bli et brohode for kriminell virksomhet.

— Det går ikke an å snakke slik. Enkelthandlinger kan vi kritisere, men ikke skjære en hel religion over en kam, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF), som er overgitt over at Kleppe slår politisk mynt på muslimenes planer om felles moské i Kristiansand.

Kleppe vil fremme forslag i bystyret 6. desember for å tvinge partiene til å si hvor de står i denne saken.

LITE PLASS.

Muslimenes tre organisasjoner har i dag to moskeer, en i et forretningslokale i Festningsgata og en i Kongens gate. Begge er for små og upraktiske, særlig i forbindelse med fredagsbønn og høytider som Id.

Leder i det muslimske trossamfunn, Arshad Dar, sier de muslimske foreningene fortsatt trenger kommunal støtte til å finne en moskétomt. Partene hadde møter for cirka et år siden.

— Vi ønsker et nytt møte i januar med ordføreren. Bønnetårn og minaret må komme i andre eller tredje rekke. Viktigst er et lokale som har plass til alle muslimer i byen. Men får vi en tomt som ligger for seg selv, er det klart vi ønsker at moskeen skal se ut som en moské, sier han.

Skisland vil fortsatt hjelpe muslimene. Han mener dette handler om religionsfrihet og elementær respekt.

Kleppe er helt uenig:

— Vi skal ikke ha noe muslimsk symbolbygg i vår by. Og heller ikke bønnerop. I Kristiansand skal kirkeklokkene ringe fritt. Moskeer er brohode for kriminalitet og menneskefiendtlige holdninger, og dette vil øke med et slikt bygg.

— Det må du dokumentere?

— Vi har sett hvordan imamer i Oslo sier nei til omskjæring offisielt, men sier noe annet internt. Vi har hatt voldtekt i tilknytning til moskeen i Kristiansand.

— Men vi har også overgrep i kirker?

— Moskeene er tilholdssted for ytterliggående islamister som jeg ikke vil gi fotfeste i Kristiansand, sier Kleppe, som mener religionsfriheten er ivaretatt ved at muslimene leier et normalt norsk lokale.

NORDMENN.

Faisal Aligas står på sjuendeplass på Høyres liste til kommunevalget:

— De fleste muslimer i Kristiansand er norske statsborgere. Politikerne bør legge til rette for at alle nordmenn kan praktisere sin religion, sier Aligas.

Han tror en ny og moderne moské vil være godt for byen.

— Vi ser volden i helgene. En åpen moské, med ungdomsarbeid, kan bety mye godt. Bønnerop og tårn trenger vi ikke. Det er ikke modent for det ennå.

Forstander Arshad Dar er svært skuffet over Vidar Kleppe.

— Kriminaliteten skjer der folk går på disco og drikker. De som går i moskeen oppfører seg ordentlig, sier han.

Ordfører Skisland sier han ikke tror noe på flertall for Kleppes forslag.

— Kristiansand kommune skal ikke betale en moské, men vi kan legge til rette. Heldigvis tilhører vi en religion og bor i et land hvor vi respekterer hverandre. Vil Kleppe ødelegge det?

— Bønnerop er et ikke-tema. Muslimene ser også at det ikke passer i Kristiansand, sier Skisland.