— Hvordan blir deres julekonsert?

Elisabeth Andreassen spiller julekonsert i Kristiansand Domkirke 12. september. Med seg har hun Ole Edvard Antonsen og Didrik Solli Tangen. Foto: NTB Scanpix

Bettan: Det blir først og fremst en variert konsert sjangermessig. Ole Edvard skaper stemning med sine trompet— toner, og så har vi tenoren Didrik Solli- Tangen med oss, i tillegg til meg selv som sopran. Vi er veldig ulike musikere, så det blir absolutt en blanding av julelåter, samt noen personlige låter. Antonsen: Julen er den eneste høytiden som har musikk fra alle sjangre knyttet til seg. Vi trenger heller ikke la alt være knyttet til jul, men vi spiller det som særpreger årstiden.

- Hvorfor inviterer dere til julekonsert?

Bettan: Det er noe spesielt med førjulstiden. Man samles for å tenke over årene som har gått, og dele gleder og sorger sammen. I tillegg får jeg oppleve Norge på sitt vakreste. Jeg får reise rundt og se de forskjellige stedene, oppleve naturen, møte menneskene og fremføre låter vi selv liker.

Antonsen: Vi ønsker at folk skal få lov til å komme i stemning, reflektere litt og ha det hyggelig. Vi har litt for alle.

- Står dere inne for budskapet dere fremfører?

Bettan: Jeg har min egen religion, siden jeg ikke føler jeg passer inn i noen. Jeg tror på kjærlighet og medmenneskelighet. Det er grunnmuren i min egen tro. Det lærte jeg av min mor, og det viderefører jeg til mine barn. Kirken er folkets rom, ikke bare de kristnes. Det skjer så mye negativitet i religioners navn for tiden, at jeg ikke kan bli plassert i en.

Bør de som fremfører julebudskapet være personlig kristne?

Bettan: Nei! Det synes jeg ikke skal være et krav. Kristendommen har ikke gitt meg noe spesielt i mitt liv, og det skjer så mye elendighet i religionens navn.

Didrik Solli Tangen (t.v) og Ole Edvard Antonsen er Andreassens turnemakkere under årets førjul. Foto: NTB Scanpix

Antonsen: Jeg er ikke for at man skal behøve å flagge hva man tror på, men det betyr ikke nødvendigvis at jeg ikke tror. Det synes jeg blir en personlig sak. — Hva er det sentrale i budskapet dere vil formidle?

Bettan: Nestekjærlighet. Det å møte andre med kjærlighet er det viktigste man kan gjøre. Jeg har hatt et utrolig godt liv, mye på grunn av denne tankegangen.

Forteller det oss noe at det er så mange som søker til julekonserter?

Bettan: Mange har et behov for trygghet, noe de kan finne i kirken og på julekonserter. Prester er ofte flinke til å gi trøstende ord, og da er det ikke relevant om man er kristen eller ei.

Antonsen: Jula er en høytid som har stemninger for alle sanser. Det gjelder både smak, lukt og også audielle uttrykk. Jeg tror folk går på konsert for å få en stemning.

Er det en fare for at julekonserter kan bli for lettvint og kommersielt?

Bettan: Jeg kjenner mange artister, og jeg har erfart at ingen av dem har det noe lettvint før en julekonsert. Det er mye jobb og seriøsitet som er lagt ned i planleggingen.

Antonsen: Jeg har 250 reisedager i året, så for meg er det ikke så veldig mye annerledes å reise på juleturne.

- Er det rom for kunstnerisk nyskapning i dette segmentet, eller går det mye på autopilot?

Bettan : Vi føler at det absolutt er plass for nyskapning under en julekonsert. Et eksempel på det er at vi drar inn våre personlige låter som omhandler tematikken trøst og kjærlighet, ikke nødvendigvis bare rene julelåter.

Antonsen: Man både skaper sin egen tradisjon samtidig som man må være forsiktig med å tukle for mye med det folk venter å få servert.

- Flere artister og grupper har spesialisert seg på julekonserter. Hva tenker dere om det?

Andreassen har hatt en lang og allsidig musikkarriere siden hun kapret andre plass i talentkonkurransen "Sjöstjarnan" i Sverige i 1978. Foto: Sigurds n, Bj rn

Bettan: Det synes jeg rett og slett er vanskelig å svare på. Kanskje noen har problemer med å få nok spillejobber utenom juletider? Det vet jeg ikke så mye om.— Hva betyr førjulsesongen økonomisk for dere?

Antonsen: Det er som en helt vanlig turne. Det er blitt en myte at artistene skor seg så veldig på juleturneenen.

Bettan: Jeg gjør jo kirkekonserter året rundt. Et eksempel er påskekonserter. Det er veldig typisk media at de henger seg opp i den store «fortjenesten» som norske artister har før jul. Men det er ingen som vinkler på utgiftene man har når man reiser rundt med 10 personer i bandet og crewet. I tillegg skal kirkene ha sin del. Det er ikke kun fortjenester, som media alltid skal vinkle på.

- Hva synes dere om den norske julefeiringen. Hva er bra og hva kan bli bedre?

Bettan: For meg har den norske julefeiringstradisjonen alltid vært viktig, og noe jeg alltid har vært veldig glad i. Da jeg bodde i Sverige, brukte jeg alltid å ha pinnekjøttet på plass. Norske juletradisjoner er viktig for meg.

- Og sist men ikke minst, julesangfavoritten?

Bettan: «Glade Jul», eller «Stilla Natt» som den heter på svensk, er min favoritt når det kommer til julelsang. Jeg bruker ofte å ha den som åpningslåt.

Antonsen: Jeg har problemer med å bestemme meg for en favoritt. Det blir som med mat. Flesk og ribbe kan være godt den ene dagen, og sushi kan være fantastisk. Eller pasta, eller kanskje taco.

Siden du er inne på mat: Hva må du ha å spise julaften?

Antonsen: Når vi drar rundt på disse turneene pleier jeg å kose meg med både pinnekjøtt og lutefisk og andre gode ting. Men juletallerkenen med ribba sparer jeg til selve julaften. Den er av viltgående gris fra Løten som har spist seg stor og feit.