FORVANDLINGEN: Bildet til venstre viser hvordan Monica Sognnes Rasmussen så ut da hun dro på jentetur til Gdansk i oktober 2012. Bildet til høyre er fra juli året etter. På under ett år kvittet hun seg med 20 kg, samtidig som hun bygget muskler. Foto: privat Foto: Privat
MESTER I MESTRING: Monica Sognnes Rasmussen (41) gjorde det slutt med sofaen og innledet et hett forhold til crossfit. I dag skal hun forsøke å sette norgesrekord i styrkeløft. Foto: Tor Høvik

— Jeg SKAL!

41-åringen smiler. Når Norges første utstyrsfrie nasjonale stevne i styrkeløftarrangeres i dag, gjelder det for Monica Sognnes Rasmussen. Dette er ikke etoffisielt NM, men like fullt en mulighet for å sette norgesrekord. Rasmussenstiller i 57-kilosklassen for yngre veteraner. Og hun har rekordene innenforrekkevidde.

— Rekorden i knebøy er 102 1/2 kg. Min personlige rekord er 112 1/2 kg.Rekorden i markløft er 115 kg. Min er 135. Det bør gå. Men det er slett ingen selvfølge for den sterkebarnehagearbeideren.

Farvel til lynkurer

I oktober 2012 var Monica Sognnes Rasmussen på jentetur til Gdansk.Shopping sto på planen.

— Men jeg kjøpte ingen klesplagg. Bare smykker og vesker. Det varingenting jeg syntes passet. Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville være sånnlenger.

Hun var 75 kilo. Ikke noe vanvittig tall for mange, men Rasmussen målerbare 156 på sokkelesten.

- Var du overvektig?

— Ja, jeg var det. Jeg kom alltid hjem og var sliten, og hadde ikkeoverskudd. Jeg klarte med mine to barn og hus og hjem, men det var ingenting ilivet som ga meg overskudd. Jeg var lei og sur.

Noen år tidligere, i 2009, hadde hun fått konstatert en kroniskrevmatisk sykdom.

— Jeg måtte slutte som servitør og begynte å gå med krykker. Jeg klartenesten ikke å bevege meg, forteller Rasmussen.

Medisiner hjelper, men for hennes diagnose er styrketrening ogsåvesentlig.

— Jeg gikk på zumba og spinning, men fikk ingen fremgang. I tilleggspiste jeg feil. Jeg så alltid på folk som var i form, og tenkte «flott fordeg, men det der kan ikke skje med meg».

Nå ville hun prøve noe som ga henne resultater hun både kunne kjenne ogse. For henne ble redningen crossfit. Samme måned som Gdansk-turen hadde hunsitt første møte med treningsformen.

— Jeg likte det fra første stund, men jeg var så tung og svak. Flereganger gikk jeg hjem fra trening med tårer i øynene, og tenkte at jeg ikkeville mer. Men så fant jeg ut at jeg skulle høre på dem som hadde greie pådette, og ikke følge oppskrifter og triks med lynkurer fra media, sierRasmussen.

Snakket aldri om slanking

- Tok det lang tid før du merket resultater?

— Nei. Crossfit og styrke er så målbart. Du kan hele tiden få fremgang,og sette deg nye mål. Mestringsfølelsen er sentral, og du kjenner mestring heletiden. Men det er mest gøy når du har øvd i fem måneder på en «toes to bar», ogendelig får det til. Det er ikke bare du selv som er glad, men hele salenklapper og jubler for deg!

Fra starten i oktober 2012, til februar 2013 hadde Rasmussen gått nedåtte kg. Samtidig oppdaget hun uante krefter.

— Under fettet hadde jeg anlegg for å bygge muskler og bli sterk, fantjeg ut. Du kan løpe og slanke deg, men du blir bare en mindre versjon av degselv. Styrketrening forandrer kroppen.

Men det krevde disiplin. Og ikke bare på trening.

— En som heter Fredrik Sund hadde en gruppe her. Han hjalp hver enkeltmed å finne en kostholds- og treningsplan. Jeg har slanket meg før, men uten ålykkes. Vi snakket aldri om slanking, men om fettprosenten

- Hva var den på?

— Opp mot 30 prosent. På tre måneder var den rett under 19 prosent. Jeglærte også mye om hvor mye karbohydrater, proteiner og fett jeg trenger.Fredrik ga meg verktøyet, men jeg måtte forstå det og gjøre jobben selv.

Innen mai måned 2013 hadde Rasmussen mistet ytterligere 12 kg. Altså 20kg siden starten i oktober året før. Samtidig var hun blitt veldig sterk.

Eksepsjonelt talent

Regiontrener for Norges styrkeløftforbund region Vest, AlexanderKirketeig, er imponert over det Rasmussen har fått til.

— Dette er ganske unikt. Hun har hatt et godt talent liggende, som hunikke har begynt å bruke før nå, sier han.

Ikke alle kan klare det Rasmussen har klart, men alle kan klare mye.

- Hvor viktig er styrketrening hvis man vil ned i vekt?

— Økt muskelmasse gjør at en forbrenner energi hele døgnet. Ogmuskelmasse bygger strukturen i kroppen, så for de som vil ha en finere og merspretten kropp, er det viktig. Skal du ned i vekt, må du spise mindre. Mendersom du ikke trener styrke samtidig, begynner kroppen å spise avmuskelmassen. Da er du egentlig ille ute, for da blir forbrenningen dårligereigjen, sier Kirketeig.

Har vunnet allerede

- Hvilke sjanser tror du Rasmussen har i helgen?

— Jeg tror ikke det er noen som slår henne i veteranklassen. Hun er påså høyt nivå at hun kan konkurrere om medalje selv i senior-NM, menerKirketeig.

Rasmussen har på mange måter vunnet allerede, selv om det motformodning ikke skulle gå veien i dag.

— Jeg er mye gladere, og har et helt annet selvbilde. Jeg jobber jo ibarnehage, og nå forstår jeg virkelig hvor viktig det er at ungene kjennermestringsfølelse.

I dag kan både selvbildet og mestringsfølelsen få seg nok et kick. Nårhun SKAL sette norgesrekord.