Det eneste partiet som ikke er representert i oppropslisten er Fremskrittspartiet, skriver Klassekampen. Ordførere fra Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Kystpartiet, Høyre og lokale lister har signert oppropet, som Lokalsamfunnsforeningen står bak.

— Ordførerne timer dette dårlig ved å gå ut med dette midt i valgkampen. De kunne heller ha kommet med dette i vår, da saken var oppe i Stortinget, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre.

Han sendte 18. august et brev til alle Høyres ordførere der han advarte mot å skrive under: «Oppropet går rett ut mot Stortingets vedtak om kommunereformen som er bredt forankret i Høyre, og det går i mot landsmøtevedtak i vårt parti, slik at det ikke er noe grunnlag for å skrive under på det, uavhengig av hvordan prosessen går i egen kommune», het det.

Høyre-ordførerne Harald Adolfsen i Værøy og Marthon Skårland i Bjerkreim har ikke latt seg skremme av brevet. De er kritiske til kommunereformen, men frykter tvangssammenslåing.

— Ja, jeg ser for meg at reformen kan ende i tvang. Eller frivillig tvang, ved at tilskuddene til små kommuner blir strupt inn, sier Skårland og legger til at han er imot hele kommunereformen som idé. (©NTB)