afp000855442-WyCLZYLzhn.jpg Foto: KAI PFAFFENBACH
afp000855443-qN_7kH6PrI.jpg Foto: RALPH ORLOWSKI
afp000855441-ZjdPLz8a_m.jpg Foto: KAI PFAFFENBACH
afp000855440-tZS0ZM7CpT.jpg Foto: RALPH ORLOWSKI
afp000855396-bdeAAiSpVv.jpg Foto: Michael Probst

Tåregass, vannkanoner og opprørspoliti med pansrede kjøretøy utkjemper rene gateslag mot voldelige demonstranter i Frankfurt, der tusenvis aksjonerer mot åpningen av Den europeiske sentralbankens nye hovedkvarter.

Åpningen av det nye hovedkvarteret har vært lenge planlagt, og Frankfurt-politiet har lenge fryktet voldelige demonstrasjoner. I natt etablerte de derfor en jernring rundt skyskraperen til Den europeiske sentralbanken. Planen var å holde de varslede demonstrantene unna bygningen ved hjelp av piggtråd og barrikader.

Minst to politibiler skal være stukket i brann av demonstrantene. Foto: KAI PFAFFENBACH

Men i dag tidlig utviklet demonstrasjonene seg likevel til voldelige opptøyer. Flere politibiler er satt i brann, og flere titalls demonstranter og polititjenestemenn er skadet.Også brannmenn skal ha blitt angrepet med stein da de forsøkte å slukke bilbrannene. Ifølge BBC er rundt 350 demonstranter arrestert.

  • Se direktesending fra opptøyene øverst i saken!

Venter 10.000 demonstranter

På innsiden av politisperringene feirer Den europeiske sentralbanken den offisielle åpningen av sitt nye hovedkvarter. Den 185 meter høye skyskraperen har tatt fem år å bygge, og skal ha kostet mer enn 11 milliarder kroner.

I forkant av den offisielle åpningen venter politiet over 10.000 demonstranter til byen. Noen av dem ble sågar transportert inn for anledningen med ekstratog og busser fra hele Europa.

De fleste demonstrantene ble på forhånd regnet som fredelige, men Frankfurt-politiet fryktet at voldelige elementer ville utnytte demonstrasjonen ved å blande seg med de fredelige demonstrantene.

Selve åpningsseremonien foregår klokken 11.00, og en stor demonstrasjon er ventet å sette i gang klokken 12.00. ## Vil lage blokade rundt hovedkvartet

En av initiativtakerne til demonstrasjonene er den antikapitalistiske organisasjonen Blockupy. Deres mål er å få oppmerksomhet mot sentralbankens politikk, som ifølge dem favoriserer rike framfor fattige, banker framfor folk, og utlånere framfor lånetakere.

Sentralbankens politikk favoriserer de rike framover de fattige, ifølge demonstrantene. Foto: KAI PFAFFENBACH

Demonstrasjonene har allerede ført til at åpningsseremonien av det nye hovedkvarteret har blitt nedskalert til en beskjeden seremoni med bare et 20-talls gjester, ifølge en talsmann for sentralbanken.Demonstrantene protesterer ogå over bankens rolle overfor kriserammede Hellas. Sammen med EU og Det internasjonale pengefondet utgjør Den europeiske sentralbanken den såkalte Troikaen, som styrer de økonomiske kriselånene til Hellas. Kriselånene er gitt under forutsetning om kraftige sparetiltak, som ifølge kritikerne er skyld i landets høye arbeidsledighet og lave vekst.

Hellas nye venstreorienterte regjering har vært på full kollisjonskurs med troikaen, og har blant annet sagt at politikken har ført til en humanitær krise og stor fattigdom for pensjonister og arbeidsledige.

Sentralbanken planlegger å være i full drift til tross for demonstrasjonene, selv om enkelte arbeidstakere trolig velger hjemmekontor akkurat i dag.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!