Løpetur.jpg

Drømmer du om å late deg i sofaen samtidig som kiloene renner av, og kroppen blir sterkere og mer utholdende? Nettopp dette mener forskere fra Salk Institute for Biological Studies i USA at de kan hjelpe deg med.

I 2008 hevdet forskerne at de hadde funnet en pille som kunne erstatte trening. Konklusjonen var basert på en studie av mus som ble foret med de to kjemiske stoffene GW1516 og AICAR. Disse stoffene aktiverer noen av de samme prosessene som igangsettes inne i muskelcellene ved fysisk aktivitet, og gir dermed en respons som ligner på effekten av trening.

Funnene var oppsiktsvekkende. Testene viste at musene fikk økt forbrenning og bedre utholdenhet. På bakgrunn av dette ble de såkalte treningspillene omtalt som en lovende behandlingsmulighet for overvekt, type 2 diabetes og hjerte-karsykdom, og ble frontet som framtidens behandling av inaktivitet.

Forsøk på rotter

Men nå viser forskning fra NTNU at treningspiller trolig ikke har så stor effekt som man kan ønske. I alle fall ikke på skjeletthelse. En forskningsgruppe på Institutt for kreftforskning og molekylær medisin, bestående av blant andre Mats Peder Mosti, ønsket å undersøke effekten av treningspiller på bein. Det gjorde de ved å fore rotter med ett av stoffene som er i treningspiller.

— Vi fant at rotter som ble foret med denne substansen fikk lavere beintetthet og svekket beinstruktur. I tillegg førte behandlingen til økt konsentrasjon av kolesterol og fettsyrer i blod, noe som står i kontrast til hva som forventes av et stoff som skal imitere trening, sier Mosti.

Stoffet viste ingen direkte effekt på beinceller.

— Dermed er det mulig at de negative skjeletteffektene var sekundære til endringer i energiomsetning, uttrykt som høye nivåer av kolesterol og fettsyrer. Hos mennesker er slike endringer forbundet med tap av beinmasse og redusert beindannelse, sier Mosti.

På WADAs dopingliste

Stoffet som ble brukt i studien (GW501516) er tidligere vist å forsterke effekten av utholdenhetstrening. Det har derfor kommet på WADAs dopingliste, og i sykkelsporten finnes det allerede utøvere som har testet positivt på denne substansen.

— I vår studie ble ikke forsøksdyrene trent mens de fikk stoffet, noe som kan ha bidratt til den negative skjeletteffekten. På den annen side er det nettopp inaktive mennesker som er målgruppen for denne typen substanser. Det vil derfor være paradoksalt dersom treningspillene må kombineres med trening for at negative bivirkninger skal unngås, sier Mosti.

I tråd med NTNU-forskergruppens funn, er det tidligere vist at rotter får økt konsentrasjon av kolesterol og fettsyrer i blod, samt nedsatt insulinsensitivitet av medikamentet som ble brukt i NTNU-studien.

— Når det gjelder andre typer «treningspiller» kjenner jeg ikke til noen forskning som har vist direkte negativ virkning, men hvis målet er å etterligne trening kan man si at de fleste studier har beskjedne effekter å vise til, sier Mosti.

- Så det er ingen grunn til å droppe treningen til fordel for treningspiller?

— Nei, det er vanskelig å se for seg at et enkelt medikament noen gang skal kunne erstatte trening og fysisk aktivitet. Til det er de positive effektene altfor omfattende og komplekse, sier Mosti.