En viktig del av Miljøpartiet De Grønnes strategi, er blokkuavhengighet. Partiet insisterer på at det verken tilhører høyre— eller venstresiden og at det kan samarbeide med alle partier, med et mulig unntak for Frp.

Det er ikke vanskelig å se gode argumenter for en slik strategi. Ved å definere bort samarbeidsspørsmålet, håper partiet å kunne bruke all tid og alle krefter på å diskutere politikk. Og dermed å kunne definere seg enda klarere som det eneste partiet for alle velgere som setter klima- og miljøspørsmål i høysetet, uansett om de ellers føler tilhørighet til høyre- eller venstresiden.

MDGs kandidat til bystyret i Kristiansand, Mira Svartnes Thorsen, er tro mot denne strategien. I et intervju i vår avis tidligere denne uka åpner hun for å samarbeide med de borgerlige partiene etter neste valg, etter å ha kommet med drepende kritikk av de samme partiene.

Spørsmålet er hvor lenge en slik strategi vil holde, når det fram mot valget trolig blir sterkere søkelys på partiet. På landsmøtet i vår vedtok MDG politikk som stor sett peker mot venstre. Og i de kommunene og bydelene hvor MDG har vært representert denne perioden, har det også hovedsakelig samarbeidet med partier på venstresiden. Det gjelder både i Oslo, Bergen og Tromsø. I Trondheim er partiet en del av sentrum/venstre-koalisjonen. Også i Kristiansand har partiet i praksis vært en del av venstresiden i bystyret. Forpliktende borgerlig samarbeid er det knapt noen eksempler på at MDG har vært en del av.

Selvsagt finnes det unntak, først og fremst når det gjelder enkeltsaker, også i vår landsdel. Da kontantstøtten ble vedtatt videreført i Mandal bystyre tidligere i år, var det ved hjelp av MDGs stemme. For øvrig i en avstemning hvor KrF stemte imot.

Miljøpartiet De Grønne er et spennende parti. Det er blant annet det partiet som mest konsekvent har satt klimaproblemene øverst på dagsorden. Derfor er det grunn til å tro at MDG vil gjøre et godt valg. Men troverdigheten i argumentasjonen om blokkuavhengighet er lav. Så langt har MDG vært et parti til venstre for sentrum.