— Da våre folk kom ut til den havarerte båten fant de en mann i sjøen. Men det var svært vanskelige forhold, og en av våre menn ble dratt i sjøen da han skulle få ham opp, forteller Terje Skaret, båtfører på redningsskøyta i Kristiansand.

Han var ikke selv med ut på redningsoperasjonen, men overtok skøyta da de andre ble sendte på sykehus og debriefing etter de heftige minuttene utenfor Flekkerøya.

Våre folk var helt alene. Det var veldig tøft av dem

Det var kraftig vind, høye bølger og mange skjær rundt Blåstholmen da aksjonen pågikk. Brannbåten klarte ikke å bidra i de høye bølgene.

Helt alene

— Det var dramatisk. Våre folk var helt alene. Det var veldig tøft av dem. De fikk mye ros av politiet etterpå. Det er ingen tvil om at uten deres innsats så ville en person ha druknet utenfor Flekkerøy i kveld, sier Skaret.

Den åpne båten ble liggende i sjøen utenfor Blåstholmen ved Flekkerøy etter at mannskap fra Redningsselskapet hadde reddet en mann som falt overbord. Foto: Roald Ankersen

Dette bekreftes også av politiet selv.— Mannskapet ombord på redningsskøyta har gjort en stor bragd i dag. I forbindelse med at de forsøkte å redde en person fra sjøen ramler en redningsmann også på sjøen. Mannskapet får i ekstrem sjø reddet begge. Takk for en flott jobb, opplyser operasjonsleder Ingrid Mæhre.

Båten som havarerte var en åpen16 fots aluminiumsbåt med 30 hestekrefters motor. Den ble ikke tatt hånd om søndag kveld, og driver fortsatt i området.

Hovedredningssentralen hadde sendt et Sea King-redningshelikopter, men det kom ikke frem før personene var reddet opp av sjøen.

Hovedredningssentralen bekrefter dramatikken.

— Det var ganske dramatisk. En person hadde havnet i vannet, og så havnet én til uti, før de andre redningsmannskapene lyktes med å få begge i båten igjen, sier operatør Eirik Walle ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) til Fædrelandsvennen.

— På hvilken måte var det dramatisk?

— Du kan selv tenke deg. Det ligger to personer i vannet. Det er fem-seks grader i sjøen. Det er mørkt og det er mye vind og bølger. Mens de jobber, blir de som ligger i vannet stadig mer nedkjølt, sier Walle.

Nedkjølte

Han forteller at ulykken ble varslet klokka 16.30. — Vi fikk via politiet melding om noen som hadde hørt noen rope om hjelp mellom kanonene og lille Blåstholmen. Noen hadde også sett en båt i bråttsjø, sier Walle.

Og fortsetter:

— I løpet av et kvarters tid var redningsskøyta der. De hadde vært på et annet oppdrag ved Flekkerøy rett før, og snudde for å dra tilbake. Og så ble luftambulansen fra Arendal kalt ut, sier han.

Da redningsskøyta kom fram til stedet, fant de en mann som kjempet mot naturkreftene i de høye bølgene.

— Det gikk ikke bedre enn at en av redningsmannskapene ble dratt over bord. De to i vannet holdt seg sammen, sier Walle.

I båten var de to resterende mannskapene igjen. Etter å ha fått begge personene opp i båten, kjørte de inn til land der de to ble tatt hånd om av ambulansepersonell.

— De var nedkjølt. Men ifølge rapporter vi har fått, går det etter forholdene bra. De får det tilsynet de trenger, sier operatøren.

- Helt på grensen

Også de to resterende av mannskapet på båten, får oppfølging.

— De er med på en debriefing med politiet, og får videre oppfølging via Redningsselskapet, sier Walle.

Dette var nok helt på grensen av hva de kan gjøre

Det er sjelden at det skjer ulykker med mannskapene.

— Dette er ingen hverdagslig hendelse. Det er ikke ofte at våre mannskaper faller på sjøen. Men sånt kan skje, og det er noe av risikoen at det kan skje noe med våre mannskaper også, sier han.

Denne redningsskøyta drives av frivillige.

— Dette var nok helt på grensen av hva de kan gjøre. Heldigvis går det bra med dem, sier Walle.