«Svarene på prøvene tatt av den mulig ebolasmittede pasienten var negative. Det er altså ingen grunn til å tro at vedkommende er ebolasmittet. Pasienten blir likevel rutinemessig på sykehuset en tid fremover i tråd med retningslinjene fra Folkehelseinstituttet», skriver sykehuset i en pressemelding.

Kommunikasjonsdirektør Mona Høgli forteller at Haukeland Universitetssykehus ble satt i full beredskap etter mistanken. For noen minutter siden ble det klart at mannen ikke er smittet av ebola-viruset.

Beredskapssituasjon

Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune opplyste i natt at de hadde en beredskapssituasjon rundt ebola i Helse Bergen.

— Beredskapen er så omfattende at dersom dette skulle vise seg å være ebola, så må vi sjekke alle smittekonktaker. Da må vi vite hvem vedkommende har vært i kontakt med, og på hvilken måte, sier Søbstad til bt.no.

Han skjønner at ebola-mistanken virker dramatisk.

— Har man symptomer, kan man være smitteførende ved tett kontakt. Men vi skal huske på at dette bare er en mistanke foreløpig. Og en rekke sykdommer gir samme symptomer som ebola i startfasen, det inkluderer også influensa og en rekke «vintersykdommer» som går for tiden.

Om dette skulle vise seg å være ebola, vil det i så fall være det første tilfellet som er diagnostisert i Norge, opplyste Søbstad i natt.

- Er Haukeland rustet til å ta av seg dette?

— Det er de absolutt. Vi har hatt ganske inngående trening på dette; ebola har vært diskutert siden i sommer.

Fra Sierra Leone

Mona Høgli opplyser at personen som ble innlagt skal ha vært i Sierra Leone. Det er ikke snakk om en person som er ansatt som helsepersonell ved sykehuset.

— Det er en person som har vært i Sierra Leone. Oppholdet stemmer tidsmessig med at det kan være ebola. Men det er ikke en person som har vært sendt ut som helsepersonell fra oss, sier Høgli.

Kommunen: - Ta det rolig

Robert Rastad, vakthavende kommunaldirektør i Bergen kommune, sa dette klokken halv ett natt til søndag:

— For vår del, siden dette er bekreftet, kan jeg si at vi har hatt dialog i dag med både Helse Bergen og med vedkommende. Slik vi og våre helsefolk har oppfattet situasjonen, har vi ikke grunn til å tro at det er noen risiko for smitte. Vårt helsepersonell har ikke sett noen grunn til å gjøre noe mer nå enn å avvente.

- Hvordan kan dere vurdere situasjonen slik? Mange vil oppfatte dette dramatisk?

— Ved smittesituasjoner vil man alltid opprette kontakt med den eller de det gjelder for å kartlegge bevegelsesmønster, for å vite om det er smittefare også for andre. Slik vi har fått opplyst om det, er det ikke grunn for oss til å iverksette noen tiltak.

— Vi har en god smittevernplan, vi har også hatt en konkret øvelse knyttet til mottak av ebolapasient på Flesland. Vi har en beredskap rundt dette, og den er iverksatt, men vi ser ikke behov for tiltak, sier Rastad.