I Kristiansand Kunsthall fram til 29. mai kan du kanskje se igjen noe av det du fant på denne dagen. ARRIVALS er en utstilling hvor avfallet blir brukt i en kunstnerisk prosess av Kunstitusjon.

Dumpet i havet

En av kunstnerne i gruppen tok i løpet av høsten og vinteren 2014 opp problematikken rundt forsøplingen av strendene i nærmiljøet i Kristiansand. Sprengkabler sammen med sprengmasse ble dumpet i havet i forbindelse med ny cruise-kai i Kristiansand havn. Sprengkablene er av plastikk og flyter opp igjen.

Dermed spredte disse seg rundt til de fleste strendene i hele kommunen og nabokommuner. Da kunstneren meldte fra om tilfellet, viste det seg at sprengkablene ble dumpet i sjøen med tillatelse av Kristiansand kommune. Dermed brøt kommunen med sine egne reguleringer angående miljøforurensning. Deponeringen av avfallet i havna har pågått i over ett år og sprengkabler skyller stadig i land.

Ikke evigvarende

Hvorfor dette oppstyret rundt plastikk i sjøen? Store stykker med plastikk kan jo bare ryddes opp. Fugler og fisker kan ikke få i seg store stykker med avfall. Dessverre er ikke virkeligheten så enkel. Former av plastikk er ikke evigvarende. I vann brytes disse med tiden ned til små partikler på størrelse med plankton. Store og små plastikkdeler kommer ofte til rette i en av de store havstrømmene hvor det noen ganger er mer plastikk enn plankton. Plastikkdeler som blir spist kan skade og drepe fugler, dyr og fisk i havet. '

Plastikk kan også inneholde større mengder giftstoffer. Hvis mikroskopiske og giftige plastikkdeler kommer inn i næringskjeden gjennom det marine dyrelivet, har vi et større problem enn «bare» det at noen arter blir utrydningstruet. Da kan nemlig mat bli forgiftet og uspiselig for både mennesker og dyr.

Forhold til natur

ARRIVALS handler om folks forhold til natur og om å dele kunnskap og erfaringer. Men først og fremst har Kunstitusjon oppdaget at de utfordringene som oppstår i forbindelse med marint avfall og miljø er knyttet til steile infrastrukturer. Metoder som tilsynelatende virker bra blir ikke gjerne byttet ut med nye. Men når man får varsler om at vår livssituasjon kan forandres drastisk til det verre, er det på tide å bryte opp infrastrukturene. Stille seg selv spørsmål rundt strukturer og tillate en litt mer innovativ vri på infrastrukturen selv.

Det er krevende å tenke miljø på alle plan, fra produksjon og bestilling av materialer og helt frem til opprydding og resirkulering, men det er helt naturlig at større organisasjoner fungerer som et forbilde i dette arbeidet. Mye søppel kommer fra privatpersoner, men mye mer er fra større bedrifter. Det føles absurd å måtte plukke søppel etter bedrifter som definitivt har mange ressurser både finansielt og innovativt.

Problemet med plastikk

Kunstitusjon håper med prosjektet ARRIVALS å ikke bare peke på problemet med plastikk og marint avfall. Problemene er større, mer innviklede og mindre konkrete enn sprengkabler og isopor langs strendene og marint liv som dør. Kunstitusjon har ikke svarene, men ARRIVALS er en invitasjon til undring og spørsmål, og et ønske om å involvere flere i denne arbeidsprosessen.