— Det er ganske spesielt at det er plass til babyene, men ikke til mødrene, sier Anita Svindland.

På nyåret ble gravide Anita Svindland (24) fra Kvinesdal fraktet til Stavanger universitetssykehus i hui og hast. 2. januar ble lille Jessica født. Hun ble født i 25. uke av svangerskapet, og er det som kalles en ekstrem, prematur baby. Vekten var bare 925 gram. Årsaken til at babyen ble født i Stavanger, er at det der er spesialkompetanse på babyer født før uke 26. ## Fulle rom

3. mars ble Svindland og babyen overflyttet til avdelingen nyfødtintensiv på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Lille Jessica ble født 2. januar. Da veide hun bare 925 gram. Nå blir hun overvåket på Sørlandet sykehus, fram til hun har vokst seg såpass stor og sterk at hun kan bli mamma Anita Svindland hjem til Kvinesdal. Foto: Tormod Flem Vegge

— Årsaken var at det var fullt på avdelingen i Stavanger. Jeg var den eneste de kunne flytte på, siden jeg tilhører en annen helseregion, forklarer Svindland.

— På sykehuset i Stavanger opplyste de at det var plass i Kristiansand. Men det viste seg at det var plass til babyen, ikke til mor, forteller 24-åringen.

Madrass på gulvet

Siden det var fullt på rommene på nyfødtintensiv avdeling, fikk mor og baby først plass på et isolat-rom. Men da også dette ble tatt i bruk, ble Svindland fredag henvist til det hun kaller et «ammerom». Der må hun nå sove på en madrass på gulvet.

— På dette rommet blir jeg værende på ubestemt tid. Det er jeg ikke fornøyd med. Det at jeg må sove på en madrass på gulvet, der går grensen for meg. Jeg må trolig være på sykehuset i minst to uker til, påpeker Svindland, som etterlyser flere rom, der det er plass til både mor og barn.

Beklager plassmangel

Ole Bjørn Kittang er overlege og stedlig leder for Barne- og ungdomsavdelingen på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han forteller at avdelingen nyfødtintensiv i Kristiansand er 24 år gammel, og at det ideelt sett skulle vært mer plass.

— Vi har dessverre begrenset med plass, sier han.

- For få slike rom

Avdelingen i Kristiansand har fem rom, inkludert et isolat, hvor nyfødte barn og foreldre kan bo sammen.

— Vi har fire såkalte familierom. Her kan foreldre og barn være sammen. Disse rommene er det rift om, og vi må prioritere hvem som skal ha disse, forteller Kittang.

- Er det for få slike rom?

— Ja, vi har for få familierom. Vi ønsker oss flere, slik at foreldre og barn kan bo sammen under hele oppholdet. Flere studier viser at dette er bra både for barn og foreldre, særlig når det gjelder premature barn.

- Er det et stadig problem at det ikke er plass på disse rommene, og at andre ugunstige rom må benyttes?

— Det er ikke et trykkende problem, men vi ønsker oss flere familierom på sikt, sier Kittang som understreker at avdelingen har god nok plass til alle babyene.

- Medisinske hensyn

Kittang sier at personalet forsøker å finne gode løsninger, særlig for dem som skal oppholde seg lengst på sykehuset.

— Vi må ta medisinske hensyn, når det gjelder hvem som skal få bruke familierommene, påpeker overlegen.

- Forstår du at det er frustrerende å bli henvist til å ligge på en madrass?

— Uten å kommentere enkelttilfeller, forstår jeg at det kan være frustrerende. Vår avdeling er dessverre 24 år gammel, og bygget etter en annen tids standard. Avdelingen kan ikke tilby det vi skulle ønske at den kunne.

L ørdag fikk Fædrelandsvennen opplyst at Anita Svindland har blitt overflyttet til et familierom på nyfødtintensiv avdeling.